Jäskorg

Jag har (likt många andra) blivit fast i att baka surdegsbröd. Idag investerade jag i två små jäskorgar och oj, så fina bröden blev. Det blev också betydligt enklare att behålla höjden i bröden när de fick jäsa i korgarna. Jag vet att det är många som har blivit fast i "surdegsträsket" och tänkte därför tipsa om att Åhlens har fått in jäskorgar. Vill ni hellre köpa via internet kan jag tipsa om sidan Lyckas med Mat.
Foto: Lyckas med Mat

En resa till himlen

Jag fick frågan om jag inte kunde visa lite bilder från restaurangen Heaven 23 som ligger (på just) 23:e våningen i Gothia Towers i Göteborg. Jag skäms för att säga det men jag har inte hunnit springa upp dit än. Jag har varit där tidigare, men då utan kamera, så just nu kan jag inte bjuda på någon självtagen bild, utan det får bli en printscreen. Men jag har fortfarande lite tid på mig så jag ska se om jag hinner springa upp till himlen! För övrigt läste jag att Heaven 23 har blivit utsedd till stans bästa dejtingställe. Så är du singel och i Göteborg, då ska du kanske bege dig hit!
Foto: Printscreen från Heaven23

Bord med schack

Vad sägs om ett schackbord?
Med schackbrädet som inspiration har IKEAs bord Göran målats i stora svartvita rutor. Om man inte är sugen på just ett schackbräde så är det ändå ett tips att måla bordet i önskat färg eller form. Ta bara en titt här och se hur Göran såg ut innan förvandlingen. Visst blir det skillnad?
Foto: Ikea Livet Hemma

Pysselrum

Jag vet att det är många fler än jag som drömmer om ett pysselrum. Tänk att få kunna sprida ut sina saker, projekt och framförallt ha allt ordning och reda och lätt tillgängligt (just nu gömmer jag det mesta i garderober). En dag... då ska jag ha ett pysselrum!!! Till dess.. får jag titta på bilder och drömma.
Foto: Ikea Family Live

World Hotels

Med tanke på mitt förra inlägg om hotell så har jag nu i kväll checkat in på hotell Gothia i Göteborg. Jag har jobb som ligger framför mig hela helgen så jag kommer att stanna här i några dagar. Eftersom jag är född och uppvuxen strax utanför Göteborg så känns det alltid lite knepigt att åka hit bo på hotell. Gothia Towers är ett av nordens största hotell och har över 700(!) rum. Har ni inte varit uppe i ett av tornens barer, Heaven 23 (23:e våningen) så kan jag verkligen rekommendera ett besök, framförallt för den underbara utsikten (och deras räksmörgåsar). Hotellet består utav två torn varav ett är helt nyrenoverat. Men tyvärr har inte jag hamnat i det nyrenoverade tornet men jag ska nog ta en titt hos någon av mina kollegor som sa att rummen där var helt fantastiska. Nu ska jag krypa till kojs och önska er en god natt!
Foto: Emmelie

Skandinaviskt hotell i Berlin

I mars öppnar Scandic ett hotell i hjärtat av Berlin. Vid Potsdamer Platz står det första hotellet med ny image nu klart, ritat av Bronwynn Welsh och Alexandra Wachtmeister på DOOS Arkitekter. Scandic vill satsa på hotellupplevelser och erbjuda något som inte finns i Berlin och man skapar en skandinavisk oas, ett hotell som är både inbjudande och varmt men samtidigt står för miljö och hållbarhet.
Rummen ger intryck av att man kommer in i någons hem och mycket är tack vare satsningen på möbler med skandinavisk design. Inspirationen till material och färgval kommer från de fyra årstiderna. 


Foto: Pressrelease Trendgruppen

Barnkalas

Ska du ha barnkalas och behöver lite inspiration, eller vill du kanske bara piffa till barnkalaset lite? Då kan jag absolut tipsa om DanSukkers hemsida där man inte endast bjuds på recept utan även hela "kalasidéer" med olika teman. Vad sägs om bowlingkalas, djungelkalas, rockkalas eller kanske sjörövarkalas. På sidan får man massa pysselidéer och det finns färdiga mallar att skriva ut med allt från inbjudan till dekorationer till kalaset.
Foto: Eget kollage med bilder från DanSukker

Tegelvägg

En vindsvåning jag bodde i ett halvt år hade helt fantastiska tegelväggar i hela lägenheten. Det ger en otroligt rustik och mysig känsla i lägenheten. Dock tror jag inte att jag skulle vilja ha det i en hel lägenhet igen, men gärna en vägg. Se bara på de här underbara lägenheterna som är till salu hos Stadshem. Om man inte har en riktig vägg i lägenheten går det ju faktiskt att göra en fuskvägg. Jag ska nog ha det i åtanke i nästa lägenhet...
Foto: Stadshem

Textil, papp och färg

Är du sugen på internationell IKEA inspiration så kan jag tipsa om IKEA Family:s Live Ideas and Inspiration, en engelsk sida med mängder av inspiration från IKEA-hem från hela världen. Men förutom uppladdade bilder från världens alla hörn så finns det också inspiration. Jag fastnade för reportaget med Lotta Kühlhorn, en textildesigner som bland annat har tagit fram IKEAs Annamoa serie. Lotta bidrar med några enkla tips på hur du kan piffa till hemmet med tyg.
- Släng ett färgglatt tyg över matbordet och du kan förändra hela rummet.
- Allt du kan göra med papper, kan du också göra med tyg. Till exempel, sätta i ramar, klä in paket, slå in krukor etc.
- Lottas tyg Annamoa passar perfekt som duk när det tex ska bjudas på sjömat
Foto: Ikeafamily

Trap - en riktigt "trap" för getingar

Sagaform har tillsammans med formgivaren Matz Borgström tagit fram getingfällan Trap. Jag är inte speciellt förtjust i getingar och förutom att detta är en smart lösning så tycker jag också att den är väldigt snygg. Den under behållaren fylls med en söt och väldoftande vätska som ska dra till sig getingarnas uppmärksamhet. Den övre delen fungerar som en tillslutning och dess hål som ingång för getingarna. Trap kommer att finnas i butik från och med mars 2011.

Foto: Pressrelease Sagaform


Romantisk inspiration

Jag kan inte hjälpa det, men jag blir riktigt glad när jag ser den här romantiska och färgglada inrednings trenden. Det passar inte helt in i min lägenhet jag har nu, men jag skulle gärna se liknande färger och saker i en liten sommarstuga.. med vita trägolv... med ljusa färger... med... Där skulle jag stå och baka muffins och bröd, för visst känns det nästan som en bulldoft bara ska sprida sig bland de här fina och romantiska sakerna?!
Duk Silvano från Zara Home, 169,-
Kudde från H&M 179,-
Kuddfodral Lovebirds från Greengate, 399,- hos Elsas Hem
Sikt/Ströare från Greengate, 75,- hos Förr
Vit korg (stor) från Alvas Hus, 179,-
Äggvärmare från Rice
Foto: Eget kollage med bilder från företagen ovan

Krympplast

För flera veckor sedan köpte jag så kallad krympplast. Men eftersom mitt inköp var så länge sedan hade jag nästan glömt av hur jag väl skulle göra när jag skulle använda det. Så jag testade mig fram lite, men jag tror faktiskt att det blev rätt, för resultatet blev riktigt bra. Vad är då krympplast? Jo, det är en plast som du kan skriva, eller stämpla på. Därefter värmer du den, antingen i ugnen eller med en embossingfön och vips så krymper plasten cirka 7 ggr. Den hårdnar också och blir som riktigt hård plast. Jag gjorde hål i min krympplast innan jag värmde den i ugnen vilket gjorde att jag sedan kunde knyta fast den, runt ett glas, på ett halsband eller till exempel runt en servett. Nu har jag köpt mer krympplast, den här gången från Panduro Hobby. Ska se om den fungerar på samma sätt som den jag hade tidigare! Jag återkommer!
Foto: Emmelie

Alla hjärtans dag dukning

Hoppas att ni har haft en jätte bra alla hjärtans dag. Jag har haft en jätte bra dag och den största överraskningen kom på kvällen när ett vilset blomsterbud stod utanför dörren och såg överlycklig ut när han insåg att han hade kommit rätt. Det var min kära bästis som hade skickat en helt underbar blomsterbukett. Jag kommer somna med ett varmt hjärta fullt av kärlek och värme för mina fina nära och kära!
Jag och min kära firade kvällen med att göra hemmagjord pizza på vår nyinköpta granitsten. Det kan verkligen rekommenderas! Det blev verkligen som stenungsbakad pizza. Så nu har jag hittat fler användningsområden för stenen, bortsett från surdegsbröd!
Jag gjorde en alla hjärtans dag dukning med presentpapper och servetter från Lagerhaus ikväll. Jag gjorde små lappar av krympplast. Det var första gången jag använde det och tänkte visa er hur man gör i ett annat inlägg lite senare. Nu ska jag snart krypa till kojs, med ett varmt hjärta efter en otroligt fin dag. Hoppas att ni gör det samma!
Foto: Emmelie

En sur deg

En sur deg har stått i mitt hem och jäst till sig i några dagar. Igår eftermiddag/kväll hade den äntligen surat till sig och jag tog tag i saken och bakade mitt första surdegsbröd. Det var ända inte så svårt och jag tror jag kan göra det till en vana. Den "överblivna" sura degen står nu i min kyl och väntar på nya bak. För oj, vad lite av hela surdegen man faktiskt skulle använda. Är det någon som har bra recept så mottas de tacksamt!
När jag "läste in mig" lite på surdegsbröd så såg jag att man helst ska baka det på en baksten. Oj, tänkte jag och googlade runt och insåg att de kostade ungefär 600,-. Men, så tipsade någon om en granitplatta från Bauhaus. Ett bra tips om ni vill prova, 29.91,- istället för 600,-. Ett kap!
Foto:Emmelie

Alla hjärtans dag dukning

Jag har en stark känsla av att jag i morgon bitti kanske inte har lika mycket tid eller ork att göra en fin alla hjärtans dag dukning.. så jag fuskade lite och gjorde den idag istället. Tänkte faktiskt att jag då även kunde ge er några tips som ni kanske kan använda i morgon om ni är lite mer morgonpigga än mig! Jag får ofta frågan "hur orkar du?". Men det är faktiskt med väldigt små medel man kan få en frukost att se väldigt fin ut och det behöver inte ta så lång tid. Jag har klippt till fyrkanter av silkespapper med hjärtan i. En stor fyrkant la jag under brödet och två mindre fyrkanter satte jag i äggkoppen, under ägget. Jag stämplade en liten text "puss" och satte fast med en liten nål i silkespappret. Vill ni inte stämpla kan ni skriva för hand istället. Lätt, fint och inte alltför svårt!
Foto. Emmelie

Alla hjärtans dag tips på Hemmakanalen

I helgen tipsar jag om alla hjärtans dag tips på TV4:s Hemmakanalen. Vill du läsa tipsen så ta en titt här.
Foto: Printscreen från hemmakanalen.se

Rågrussinbullar och yoghurt i IKEA ljusstakar

Fredagens snökaos har byts ut till en lördag i strålande solsken. Nu väntar snart en tur i längdskidspåret! Jag blev så otroligt sugen på nybakat bröd i morse så jag började morgonen med ett brödbak, Leilas rågrussinbullar (a piece of cake). Jag glömde dock att doppa dom i rågmjöl innan dom jäste andra gången så de blev inte riktigt så fina som de kan bli.
En annan sak jag gjorde var att fylla små ljushållare med bär och yoghurt. Ljushållarna är IKEAS traditionella Galej (9,-/ för 4 st). Passar perfekt till att servera små desserter, eller till exempelvis bär och yoghurt och bär till frukosten.

RECEPT PÅ RÅGRUSSINBULLAR
35 g smör
3 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 g jäst
1 dl russin
8 dl rågsikt
Smält smöret, tillsätt mjölk, sirap, salt och brödkryddor
Värm vätskan till fingerljummet, max 37 grader
Smula jästen i en bunke och lös upp i degvätskan
Rör ner russin och lite rågsikt itaget till en smidig deg
Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min
Sätt ugnen på 225 grader- Dela degen i 12 bitar på bakbord, doppa i rågsikt och jäs under bakduk på plåtar med baklåtspapper i ca 30 min.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min
Foto: Emmelie

Snökaos

Idag vaknade jag till ett Stockholm i snökaos. Tänk att det kan dimpa ner så mycket snö på en gång(!) ...och till råga på allt så fortsätter det bara att komma små vita snöflingor från himlen. Nu känns det allt som det är vinter på riktigt igen. I mitt fönster har till och med massa snö lagt sig på fönsterbläcket och det är inte var dag. Hoppas att ni inte är fast i något trafikkaos... utan istället njuter av att det snart är helg!

Pysseltips till alla hjärtans dag

Eftersom alla hjärtans dag närmar sig så kan jag inte låta bli att ge er lite mer alla hjärtans dag tips. Dom här fick jag syn på hos Family Fun och jag tyckte det var lite roliga pysseltips. Två godisar, klubbor eller vad det nu är man önskar slå in med texten "We're two of a kind" tyckte jag var ett väldigt enkelt, med gulligt pyssel. Ipoden nedan är också ett eget pyssel, men kärlekslåtar i displayen. Ett tips för den som kanske är lite mer pysslig.
Foto: Eget kollage med bilder från Family Fun

Presenttips till alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag närmar sig och här kommer en liten påminnelse några dagar innan. Kanske har du glömt av? Det är lätt att beställa något över internet och det kryllar av bra saker man ge bort i alla olika prisklasser. Här är lite förslag på saker med en touch av kärlek.
Kokbok för kära från Bokus, 130,-
Tavla från Inreda, från 240,-
Örngott från H&M, 129,-
En Planta som säger "I Love You" från Cool Stuff, 69,-
2 Örngott som hör ihop från My Heart, 299,-
Kärlekscheckar från Bluebox, 45,-
Foto: Eget kollage med bilder från företagen ovan

Lovisa Burfitt och Rörstrand

En porslinsserie som har visats flitigt hos bloggare de senaste dagarna är den fantastiska illustratören, Lovisa Burfitts samarbete med Rörstrand. Men när helt fräscha och nya pressbilder damp ner i min mailbox kunde jag inte låta bli att visa er den här fantastiska serien. Lovisa är illustratör och modedesigner och skaffade sig ett nam innan hon ens gått ut Beckmans. Idag driver hon modehuset Burfitt och hennes drivna modeillustrationer syns regelbundet i flera av världens mest prestigefulla modemagasin.
Kollektionen för Rörstrand är en berättelse om den excentriska Mademoiselle Oiseau i fem delar - mugg, espressokopp, assiett, gömma med lock och fat på fot, nedtecknad av Lovisas rastlösa penna på tunnaste benporslin. För formen svarar den prisbelönta Anna Lerinder. Asken är formgiven av Pia Törnell. Porslinet kommer att finnas i butik från och med v.14 och rekommenderat utpris är från 129,- och uppåt.
Foto: Pressrelease Rörstrand

Frukosttips

Frukostar är ju min "cup of tea" och därför tycker jag alltid att det är lika roligt att äta frukostar med en liten extra touch. Jag kom plötsligt på att jag hade glömt att visa er frukosten från Hotel Fox i Köpenhamn som jag fotade. Några smarta saker:
1. Brickorna var gjorda så att glasen och te/kaffemuggarna exakt skulle passa in i små hål (och stå still på brickan)
2. Jag föll verkligen för de otroligt läckra glasen som fungerade både till fil, juice eller bara dekoration. Jag har några hemma, men som är lite för stora i vissa lägen. Dom här skulle passa perfekt hemma hos mig.
3. Tänk vad lite papper runt några smörgåsar kan göra på helheten(!)
4. En skål för att kyla vin kan även passa utmärkt till brödburk!
Foto: Emmelie

Receptvinyl

Under Formex var jag på ett besök i FORMATs monter och tog en titt på deras fina receptvinyl. Dekorationen är en klar vinyl med grafiskt snyggt recept tryckt i svart. Vinylen fäster man på plana ytor helt utan klister. De går också enkelt att flytta och sätt upp, om igen. I dagsläget finns det två olika recept på vinyler, choklad/kladdkaka och lant-/olivbröd.

Stockholm Design Week

Det har kryllat in inbjudningar både i post och mail till nästa veckas stora design vecka: Stockholm Design Week. Jag önskar verkligen att mitt dygn hade 48 timmar så att jag skulle hinna allt jag skulle vilja se och göra. Men, det är bara att inse att man inte hinner göra allt. Tyvärr så pågår inte mycket på kvällarna i veckan just i form av pressinbjudningar, men till helgen kanske det skulle kunna bli ett besök på Stockholm Furniture Fair på Älvjö mässan. Mässan är världens största mötesplats för nordisk design. Här hittar man det mest kompletta utbudet av möbler, kontor, design, textil och övrig inredning för såväl hem som offentlig miljö. Mässan räknas idag som en av de mest intressanta designmässorna i världen.
Foto: Printscreen Stockholm Design Week

Söndagsfrukost

Jag är (som många av er kanske vet) väldigt svag för porslin. Jag kan lika väl fastna för en billig 10 kronors kopp på loppis som en väldigt, dyr designad liten varelse. När vi besökte Royal Copenhagens Outlet i Köpenhamn förra helgen hittade jag några helt fantastiska muggar av Royal Copenhagens OLE kollektion. 4 st koppar fick följa med hem och vid morgonens söndagsfrukost blev det invigning. Jag hade besök av min bästis i helgen så morgonens dukning till henne och min kära gick i beige och vitt. Jag klippte små hjärtan av wellpapp som jag la på tallriken. Hemmagjord blåbärsmoothie serverade jag i mina runda glas (Globe Collection) från Stockholm Design House som jag är otroligt förtjust i. Dom är bra såväl till stearinljus som dessert eller dricka. Bra med saker som kan användas till mycket!
Foto: Emmelie

Nyheter från Bantie

Bantie lanserar i vår tre nya mönster, Ocean, Hops och Origo i samarbete med Emma von Brömssen. Bantie expanderar nu och satsar på en egen butik samt ett nytt, färskt designsamarbete med Emma.
Banties showroom på Åsögatan i Stockholm bli också framöver inte endast ett showroom utan en butik.
Foto: Pressrelease från Bantie


Miniguide till Köpenhamn

Köpenhamn är verkligen ett "designmekka" och det nästan kryllar av bra och roliga affärer. Men vart ska man gå? Här får ni en liten miniguide till Köpenhamn med helt färska tips från helgens trip.

PRISVÄRT

Søstrene Grenes
En butik med mängder av fynd och saker för alla smaker. En väldigt trevlig butik som absolut är värt ett besök.
Amagertorv 29
www.grenes.dk

Lisbeth Dahl
I butiken på Købmagergade flödar romantiken och även människorna som tar in allt det vackra. En butik som är helt rätt i tiden. Förutom en härlig butik har de även en väldigt inspirerande hemsida.
Købmagergade 62
www.lisbethdahl.com

Notre Dame
Notre Dame har som målsättning att erbjuda kvalité och nyheter till bästa möjliga pris. Här blandas många härliga färger på lampor, prydnadssaker, porslin, handdukar etc.
Nørregade 7
www.notredame.dk

Plint
En liten med härlig färgglad butik med allt från Rice till Greengate.
Købmagergade 50

Grølykke
En butik som påminner om Plint, med mycket färger och varm inredning. Även här återfinns bland annat syrianska mattor, färgglatt porslin, härliga tyger etc.
Læderstræde 5
www.gronlykke.com

KÄNDA VARUMÄRKEN OCH VARUHUS

Illums Bolighus
Detta är rent utsagt ett tempel för inredningsintresserade. Ska du bara gå till en butik när du är i Köpenhamn så gå hit! Det fyra våningar varuhuset är fyllt till bredden med härlig design.
Amagertorv 10

Magasin du Nord
Detta klassiska varuhus har en våning du lätt kan "försvinna" i. Här finns en mängd med olika varumärken och alla de klassiska danska märkena. Ett tips om du åker hit i jan/feb så gå hit och kika in deras otroligt bra rea.
Kongens Nytorv 13

Royal Copenhagen Factory Outlet
En outlet i två våningsplan med framförallt mycket av företagets porslin. Här finns inte endast Royal Copenhagen utan även outlet med Georg Jensen.
Søndre Fasanvej 9

Normann Copenhagen
I en gammal teater och biograf har Normann Copehagen inrett sin flagshipstore med unika designförmål och modern formgivning. Här finns inte endast företagets egna produkter utan även väl valda märken så som alessi, B&B Italia, Kartell, Hay, Swedese etc.
Østerbrogade 70
www.normann-copenhagen.com

DESIGN - "TOP NOTCH"

Casa Shop
Den som är road av design kommer att gilla Casa Shop som bjuder på internationell inredning av världsklass.
Här kan man prata innedesign i två etager och ofta med utvalda trender för dagen eller veckan.
Store Regnegade 2

Paustian
Paustian är ett mekka för den som uppskattar hög kvalité. Här finns även ett av Danmarks största utbud på designmöbler, mattor, lampor och heminredningsdetaljer. Det är också värt att ta en titt på själva byggnaden som är designad av Jörn Utzon som bland annat har designat Sydneys Operahus.
Kalkbrænderiløbskaj 2

ÖVRIG DESIGN

Pakhus 48
I ett av de gamla packhusen I Köpenhamns hamn ryms en rad showrooms för Dansk möbeldesign. Hela 3000 kvm närmare bestämt.
Klubiensvej 22, Frihavnen

HOTELL MED EN SMAK AV DESIGN

Radisson Blu Royal Hotel
Detta femstjärniga hotell sägs vara ett livsverk av Arne Jacobsen och det går inte att ta miste på när du stiger in genom ingången. Allt är specialdesignat och känner du att du inte vill lägga en större summa på att bo här kan man även ta en drink i baren för bara njuta av inredningen. För övrigt sägs det vara världens första designhotell(!)
Hammerichsgade 1

Hotel Astoria
Det här hotellet är rankat som ett av danmarks 10 bästa designhotell. GUBI Design har inrett hotellet med nya färger och specialdesignade möbler.
Banegaardspladsen 4

Clarion Collection Hotel Twentyseven
Det här är ett hotell med designmöbler, minimalistiskt färgschema och ljusa trägolv. Här finns också Köpenhamns egna isbar.
Løngangstræde 27

Budget

Danhostel
Ett prisvärt men snyggt budgetalternativ är DanHostel, ett av Europas första design vandrarhem.
H.C. Andersens Boulevard 50

Etage 1

Stockholm fick en ny inredningsoas den 27 januari då Etage 1, Rosenlundsgatan 40, på söder invigdes. I det nya showroomet, ritat av arkitekt Elisabeth Ahlberg finns allt som behövs för det moderna kontoret. Etage 1 blir därmed en perfekt plats att besöka för arkitekter och inredare. De tio företagen som kommer att vara där är Aspeqt, Hess, Kirsch Scandinavia, Kährs, Ljungbers Textil, Mitab, Morgana, Officeline, Swedstyle och Väveriet. Showroomet är öppet för arkitekter och företag som planerar kontorsinredning. Tanken är att besökaren ska kunna hitta allt som behövs för att inreda en modern arbetsplats från golvet och de avgränsade glasväggarna till möbler, kontorsstolar, gardiner och belysning. 
Foto: Pressrelease, Trendgruppen
RSS 2.0