Tjuvstartar första advent

Jag kunde inte låta bli utan tjuvstartade julen, december och första advent en dag för tidigt. Medan sambon låg och snusade och sov i morse så smög jag upp, satte en deg för frukosttekakor och dukade upp en första julfrukost. Jag är riktigt förtjust i det här julporslinet (Åsas Tomtejul) och har längtat lite efter att få använda det. Jag tycker det är lite lagom juligt. Snyggt, men inte för mycket. 
 
Brödet  jag bakade är ett av mina absoluta favoritbröd. Det är ett jätte smart recept som trots att det innehåller jäst går väldigt fort att baka. Istället för att jäsa degen en längre tid så tappar man upp lite vatten i diskhon och ställer ner degbunken, för att på så sätt skynda på jästiden. Total jästid är cirka 20 min så på under en timme har du färdigbakade tekakor. Receptet hittar du här.
För att få en extra julkänsla så gick jag i morse ut på tomten och hämtade några tallkvistar. Jag la sedan de små kvistarna vid te- eller kaffekoppen och vid brödet. Väldigt enkelt, men det gör helhet så mycket trevligare.

Foto: Emmelie
 

Sista chansen att vara med och tävla

Nu är det snart final i tävlingen med Iittala. Har du inte tävlat än så har du fortfarande chansen. Följ länken här så hittar du tävlingen. Tävlingen pågår till på söndag! Lycka till!
 

Lussebak

Jag har aldrig varit så tidig som jag är med julförberedelserna i år. Tidigare har jag haft första advent som lite av en kritisk gräns för julpyssel, men i år har jag verkligen släppt på det och tro det eller ej - det känns riktigt bra. Så i helgen bev det lussebak. I flera år har jag testat mig fram i receptdjungeln för att göra den perfekta lussekatten. Förra året gjorde jag en variant av Leila Lindholms lussebullar och i år gjorde jag efter hennes lussekattsrecept. Måste säga att det är det godaste hittills. En liten hemlighet tror jag också är att arbeta degen riktigt ordentligt innan den jäster. Vill du prova samma recept så hittar du det här.
Foto: Emmelie

Yippi - en av Sveriges bästa inredningsbloggar

Det var verkligen med en stor, härlig värme i hjärtat som jag idag läste att jag hade blivit utvald som en av Sveriges topp 100 bästa bloggar inom inredning och design. Det är SkandiaMäklarna som har vridit och vänt på bloggvärlden och jag kan inte annat än att bocka och buga och bli lite mer varm i hjärtat. Du hittar hela listan här.
 

Tävling med Iittala

Nu är det länge sedan jag hade en tävling och tack varje Iittala kan ni nu vara med och tävla om en mugg och en skål från serien Sarjaton. Med vinsten följer också provsmakningar på olika tesorter. Totalt har vinsten ett värde på cirka 400 kronor. För att vara med och tävla svarar du på frågorna i kommentarsfältet eller mailar svaren till [email protected]. Tävlingen pågår till och med söndagen 1 december 24.00.

Frågor:
1. Vem är det som har formgivit Iittalas serie Sarjaton? (Tips: titta här)
2a, Vad tycker du är roligast att läsa om på Designtjejen?
1. Foton från mitt liv/hem
2. Produkt/Butik/Design - nyheter
3. Inspirerande hem/miljöer
4. Pyssel/diy/bakning
2b, valfritt!
Hur kan Designtjejen bli bättre?
 
Tävlingen är nu avslutad. Vinnaren presenteras inom kort
 
Lycka till!
Foto: Emmelie. Du har möjlighet att vinna 1 skål, 1 mugg (Sarjaton, Tikki från Iittala) samt te från Iitalla, värde cirka 400,-. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen pågår till 1/12 kl. 24.00.

Höstdukning utomhus

Nu tänkte jag visa er några bilder som jag har hållt på ett dag. Bilderna tog jag i slutet av september då jag gjorde en dukning på uppdrag av Lagerhaus. Bilderna blev sedan till ett reportage som ni kan se i Lagerhaus egna tidning Happy. Dukningen gjorde jand. g utomhus, i trädgården vid vår stuga i Hälsingland. Håll i er för här kommer verkligen bildbomb!
Som duk använde jag linnetyg som jag har köpt på metervara från IKEA. Stolarna är loppisfynd och bordet som gömmer sig under är vårt vanliga utomhusbord.
Ser ni sjön i bakgrunden? Utsikten över gärdet och sjön är verkligen vacker, men jag tror att varje trädgård har vackra platser som passar perfekt för en utomhusdukning. Titta runt lite och känn efter vilken plats just du tycker om.
Genom att hänga en liten pläd eller filt en stol får hela dukningen en extra "touch". Det blir något som drar ögat till sig på ett positivt sätt.
Jag satte även en korg med nyplockade äpplen på en stol. När gästerna skulle sätta sig satte jag den istället som en dekoration vid sidan av bordet.
I välkomstdrinken lade jag ner en äppelskiva. För att få en extra dekoration klippte jag ut mustacher från ett presentpapper från Lagerhaus. Genom att använda dubbelhäftande tejp satte jag fast mustaschen på sugröret.
Servetten dekorerade jag med washi-tejp. Ett väldigt enkelt och snabbt sätt att piffa til en servett.
Jag grävde ur några äpplen som jag sedan placerade stearinljus i. Ett väldigt enkelt men dekorativt hösttips.
Foto: Emmelie
 

Årets första julklappsinslagning

I helgen slog jag in årets första julklappar. Nu tänkte att jag kunde tipsa om ett väldigt enkelt dekorationstips. Jag ritade nämligen av stjärnor med hjälp av en pepparkaksform. Sedan klippte jag ut stjärnorna och använde dom som dekoration på julklapparna. Enkelt men fint!
Foto: Emmelie

H&M Jul

Jag tycker nästan att julen har kommit läskigt nära. Kan ni förstå att det redan är första advent nästa helg?! Det är nästan lite ofattbart tycker jag. Även om jag tycker det känns "allt-för-tokigt-tidigt-och-nära" så har jag verkligen börjat kika efter jultips, julpyssel och juldekorationer. Jag känner mig faktiskt riktigt inspirerad, men det får inte gå för fort nu till jul. Jag vill ju hinna göra allt roligt pyssel också! Som försmak på det som komma skall bjuder jag på en pressbild från H&M. Juldukning helt enkelt!
 Foto: Pressbild H&M

Testbak i vedspisen

Nu har vi äntligen provbakat i vår vedspis. Jag har gått och längtat efter att testa att baka bröd i vedspisen, men har inte riktigt tagit mig tid till att prova. Men, nu blev det andra bullar och wow så gott det blev. Jag rörde ihop en deg med rågkakor. Utmaningen blev sedan att hålla en jämn värme i vedspisen, men efter ett par bakade rågkakor så fick jag lite känsla för det. Mums! Detta kommer jag göra igen!
Foto: Emmelie

Trdägårdspyssel

Igår var det en riktigt härlig höstdag. Efter ett evigt krattande i trädgården (kampen mot årets löv tror jag äntligen är avslutad) så gick jag och samlade ihop lite pinnar för att göra en stjärna.
Jag samlade på mig 6 st lika långa pinnar. Jag hittade grenar på redan fällda träd och sedan sågade jag till grenarna så att de blev i lika längd.
Först knöt jag fast vissa av grenarna med ståltråd och sedan virade jag lite tjockare snöre runt varje ände. Ståltråden gjorde att grenarna satt fast väldigt bra med varandra, dock tycker jag inte ståltråd är så snyggt så därför virade jag det andra snöret över.
Så här blev stjärnan. Jag ställde den i en trälåda vid ingången, men den går lika bra att till exempel hänga upp på väggen.
Foto: Emmelie

Söndagsfrukost och tröttheten börjar ge sig

Idag är faktiskt första dagen på riktigt länge jag känner mig lite piggare. Jag hoppas verkligen att det håller i sig hela dagen(!) Min jetlag börjar också ge med sig och jag börjar komma i en bättre rytm med dygnets timmar. Yippi!
Idag vaknade vi upp till en riktig höstig med solig novermberdag. Även om solstrålarna verkligen sken in i vårt kök tände vi en liten eld på morgonen, njöt av en god frukost och såg på nyhetsmorgon. Hoppas att ni också njuter av en härlig söndag!
Foto: Emmelie

Mustachen i fokus

De omåttligt populära mustacherna syns fortfarande både här och där, både på nätet och i inredningsbutiker. För er som är mustachtokiga kan jag tipsa om att det finns gratis etiketter för utskrift hos Delightful Design Ideas. Lite annorlunda och lite roliga. Passar de inte just nu så kanske de kan piffa till juklapparna.
 

Odd Molly gör inredning

Jag har ju helt glömt att visa er att Odd Molly har börjat med inredning. ”Couch lovers unite”, som de kallar serien består utav 8 olika kuddar och tre olika plädar. Kollektionen kom ut i butik för första gången den 7 november. Kuddarna kostar 995 kr och plädarna 1995 kr. Måste säga att jag tycker kollektionen är jätte fin och lite extra fin och passande i en stugmiljö.
Foto: Pressbild Odd Molly

En dimma av Jetlag

Det har varit lite tyst på bloggen de senaste dagarna vilket jag skyller på mitt jetlag. Efter hemkosten från vår Japanresa har jag varit mer eller mindre "däckad" de timmar jag inte har jobbat. Med handen på hjärtat så känns det faktiskt som jag har gått i total tidsförvirring i 10 dagar. Jag började få ordning på rytmen i Japan lagom till vi skulle åka hem och då blev det snurrigt igen. Jag skyller helt enkelt på att jag har blivit äldre för jag har aldrig tidigare riktigt känt av tidsomställningar. Så, för att visa vad jag känner för nu, så är det att gå och lägga mig! Jag har tvingat mig att vara vaken riktigt länge idag (allt för att jag inte ska vakna för tidigt). Så hepp, nu är det nattadags och som sovrumsinspiration bjuder jag på ett härligt sovrum från en lägenhet som är till salu i Göteborg.
Foto: Stadshem

Håll i hatten vilken snygg lägenhet

Jag kan inte annat än säga "håll-i-hatten-så-snygg-den-här-lägenheten-är". Jag tror inte jag har sett en sådan här snygg lägenhet på riktigt länge. Den är helt och hållet i min smak. Inte nog med de fina detaljerna i vitt, grått och ljust trä, det gömmer sig väldigt smakfulla möbler och sedan har Murmestarens Fastighetsförmedling även tagit dit en väldigt bra fotograf. Vill du njuta av fler bilder (eller kanske slå till med ett köp) så hittar du den här pärlan som gömmer sig i Sundbyberg i Stockholm - här.
 Foto: Folkhem

Omotesando coffe - en pärla i Tokyo

Lyxen med att besöka vänner som bor runt om i världen är verkligen att de har sådan "stenkoll" på omgivningen och vet precis vart man ska gå och vad man ska besöka. Vi har verkligen haft en otroligt bra guidning av våra kära vänner i Tokyo och idag tog de oss till pärlan Omotesando Coffee som verkligen låg på ett "jag-går-inte-bara-förbi-ställe". När jag googlade lite nu på kvällen så fann jag citat som "finest Cofee in Tokyo - you will not be dissapointed", "the hidden Tokyo" och folk som varit där berättar om det som toppklass kaffe.
Tro mig när jag säger att man inte bara går förbi. Men när man hittar dit så känns det så spartanskt, grönt, naturligt, enkelt och väldigt japanskt. Ska du till Tokyo så rekommenderar jag verkligen ett besök!
Foto: Emmelie

Muji Tokyo

I Sverige är inredningsbutiken Muiji relativt liten. Här i Japan skulle jag säga att butikerna är enorma och för att inte tala om utbudet. Igår kombinerade vi en fika med ett besök på Muji och jag passade på att "bränna av" några bilder på samma gång. Håll i er - detta har vi inte sätt i Sverige (än).
Inne i buitken fanns det ett uppbyggt hus. Huset ser ni till vänster i den här bilden. Man kan säga att det var ett hus-i-huset. Muji säljer även färdiga hus och för att visa hur ett sådant hus kan se ut så var det uppbyggt inne i butiken. Något för IKEA kanske?
Inne i visningshuset var det intrett med möbler och produkter från Muji. Ett smart sätt att sälja ett hus i sitt helhet. Helt från ax till limpa.
Jag funderar på om vi kommer att se mer av Muji i Sverige i framtiden. Jag tror att många delar av deras inredning skulle gillas av de svenska hemmen. Hemma så förknippar jag Muji mer med praktiska lösningar, smarta förpackningar och compact living. I Japan är Muji som IKEA. Priserna är väldigt bra och när man minglar omkring i butikerna i Japan så ser man flera likheter.
Foto: Emmelie

Onsdagsinspiration från Sumpan

Som onsdagsinspiration tänkte jag att jag bjuder på bilder från radhus som är till salu i Sumpan (Sundbyberg, Stockholm). Bilderna är visningsbilder från Folkhem, men vad gör det om det ger lite inspiration! Hoppas att ni har en bra onsdag!
Foto: Folkhem

Hälsning med Japansk caféinspiration

Nu börjar det bli "natta" i Japan, medan klockan i Sverige är straks efter halv tre på dagen. Några dagar här känns redan som en vecka och intrycken är oerhört många. Något jag med bestämdhet kan säga är att maten bjuder på otroligt många fantastiska smakupplevelser. Idag tittade vi in på ett café i området Kappabashi. Cafét med samma namn (Kappabashi coffee) var fint stilrent men ändå med en touch av Japan. Många bilder blev det och här följer ett litet axplock.
Foto: Emmelie

Inspiration a lá Holland

Som måndagsinspiration tänkte jag dela med mig av några bilder från ett holländskt hem. Gammalt möter nytt, ljust trä möter mörkt och annorluda vinklar möter det traditionella. Det är något härligt med de gamla och antika som får flytta in i det nya. Jag tycker att vi går bort allt mer från att allt ska vara nytt och ljust. Det handlar mer om en personlig känsla och en personlig touch. Vill du se fler bilder så hittar du dom här.
Foto: Wijzinkees

Många undrar - var kommer den ifrån?

Jag har fått många frågor om var den här skålen kommer ifrån. Visst är den läcker? Jag fastnade för den för rätt länge sedan men då var den relativt svår att få tag på. Men nu börjar det handgjorda porsliner från RIF-design synas både här och där. På nätet kan du bland annat hitta proslinet här, här eller här.
Foto: Emmelie

Julkort

Jag vet att det är på-tok-alltför-mega-jätte-tidigt att tipsa om julkort. Men jag hittade faktiskt aven slump lite julkort som jag gjorde förra året och tänkte att jag kan dela med mig av dom som inspiration. Jag har ofta en tanke att jag ska göra julkort men så väntar jag så länge så det blir lite stressigt. Kanske är det helt enkelt bättre att börja redan i november (även om det tar emot). På något sätt så vill jag inte börja med något julpyssel eller se åt någon julsak innan första advent. Men för er som vill, här är lite julkortsinspiration!
Foto: Emmelie
 

Bye Bye Oktober

Välkommen kära november! Man kan säga att vi avslutade oktober med skräckblandad förtjusning. Efter en jobbresa var jag på plats på kontoret igår igen och fann mitt kontor fullständigt inlindat i spindelväv (dock ej riktig). På kvällen blev vi även varse hur det är att bo i hus då det stod två häxor utanför dörren och ropade "bus eller godis". Vi som aldrig har fått halloweenbesök tidigare letade frenetiskt efter lite godis. Ack, den som ger sig, häxorna fick lunka iväg med lite mer godis i sin påse. Nu säger vi hej-hej till oktober och jag tänkte att jag bjuder på ett axplock av oktober bilder från min instagram. Vill du följa mig så hittar du mig som emmeliejoh.
Foto: Emmelie
RSS 2.0