Klassisk möbeldesign visas i sommar

Alldeles intill den ledande möbelbutiken Svenssons i Lammhult visas i sommar en unik utställning med spännande designmöbler från 1900-1999 - allt från betongstolen Concrete av Jonas Bohlin till Bruno Mathssons fåtölj Gräshoppan och Carl Bergstens caféstol Norrköping.  Även IKEA finns representerade genom några tidiga stolar. Så har du vägarna förbi i sommar, så ta ett stop vetja! 
Foto: Pressrelease

Gör en egen tavla

Jag har alltid varit lite förtjust i citat och tänkvärda ordspråk. Jag minns när jag var yngre så samlade jag på mig massa tänkvärda ordfraser och satte dom i en pärm. Men ordspråkstrenden har verkligen kommit med storm de senaste åren och jag skulle nog kunna säga att man nästan varje dag ser en tavla med något ord, en tänkvärd mening eller ett citat. Om du har en låttext eller något annat textstycke som ligger dig extra varmt om hjärtat så kan du göra en egen tavla. Här har jag skrivit ut ett citat som jag tycker extra mycket om. Jag skapade en färgad ruta (svart) i ett word dokument. I rutan så skrev jag mitt citat och valde ett typsnitt som jag tyckte blev bra. Sedan skrev jag ut det och ramade in pappret. Just den här tavlan har jag faktiskt ställt på toaletten (av alla ställen). Vem är det som säger att man inte kan piggas upp av en tavla även på toa?
Foto: Emmelie

Porslin på väggarna

Har du tänkt på att du med ett vitt porslin som bas kan dekorera porslin precis som du vill? Vill du ha porslin som inte är den andra lik, så måla dom helt enkelt själv. Panduro Hobby har en mängd av urval av färger och sedan är det bara att bränna porslinet i ugnen. IKEAs blogg Livet Hemma har gått loss i en workshop med massa färg och porslin. Tallrikarna har sedan hamnat på väggen. Snyggt, unikt och personligt! Porslinet dom har använt är IKEAs 365+ som ja, likt namnet antyder, är ett vardagsporslin som är skapat för att användas varje dag.
Foto: Livet Hemma, IKEA

Fantastic Frank

Fantastic Frank, den nya mäklarfirman som det skrivits oändligt mycket om den senaste tiden, visar verkligen att dom är något speciellt. Istället för att bara fota och sälja lägenheten så hittar de ett annonsuttryck som passar lägenheten. Sedan stylas den för att karaktären ska förstärkas innan den fotas av professionella fotografer. Man kan inte säga något annat än att firman lägger mycket tid på att få fram häpnadsväckande bilder. Vad sägs om ett vardagsrum fyllt med lampor, eller ett badrum med cambell soup burkar staplade på varandra? Men sedan hittar man även den mer romantiska touchen med rosor och lite lätt "dimmade" bilder. Som köpare (eller säljare) kan du välja vilket tema som passar dig, the loft, boheme, wall street, scandinavia, boston eller kanske Gustaf.
Foto: Eget kollage med bilder från Fantastic Frank

Grön dukning med vattenballonger

Igår var vi en tur till Vingåker Factory Outlet. Bredvid den "stora outleten" finns även Ittalas outlet och där pågick det lagerrensning (just nu hos alla Ittalas outlet till och med 3 april). Jag fyndade fyra dukar för 10,- st. 2 gula tänkte jag spara till påsk, men en av de gröna åkte fram till morgonens frukost, Jag har alltid varit lite förtjust i den mossgröna färgen, men jag tycker det är först nu man börjar se den lite här och där i butikerna.
Ska ni ha kalas eller bara vill piffa till er dukning så kan jag tipsa om vattenballonger! Kommer ni ihåg dom? Jag hade nästan glömt att vattenballonger finns men de små söta sakerna går även att blåsa upp och är perfekta i en dukning. För vem blir inte lite barnsligt glad av ballonger? Hoppas att ni nu får en jätte bra söndag!
Foto: Emmelie

Bakom kulisserna hos IKEA

Är du lite nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna hos IKEA? Visste du att du faktiskt kan få ta en titt? IKEA har nämligen ett kulturhus i Älmhult där IKEA-anställda från hela världen kommer för utbildningar, möten och för att lära sig mer om företagskulturen på plats i Småland. IKEA Genom Tiderna som det kallas öppnas upp för allmänheten på regelbunden basis. Förutom de tidstypiska interiörerna finns också en komplett katalogsamling, kartor över varuhus med mera. På IKEA-vis är det självbetjäning. Man läser själv på skyltar som finns på svenska och engelska.
Öppettider är torsdagar 12-19 och fre-sön 12-16. Museet ligger i källaren på IKEA Hotel & Restaurang Värdshuset mitt emot IKEA värdshuset i Älmhult.

Våffeldagen

25 mars varje år (idag!!), så infinner sig våffeldagen! Du kanske rentav har smakat på en våffla idag? Vill du inte äta "traditionella" våfflor med sylt och grädde går det ju även att göra matvåfflor, med till exempel räkor, rödlök och creme fraiche. Är du sugen på fler våffeltips så jag kan rekommendera dig att ta en titt på sidan vafflor.se.

Foto: Emmelie

Balkongdrömmar

Jag tror att det är fler än jag som börjar toklängta efter att få sitta och njuta på en balkong. Tyvärr så saknas inte endast det varma vädret hos mig, utan även balkongen. Men det hindrar mig inte från att drömma... och se på de här bilderna från IKEAs Livet Hemma. Jag tror nästan jag börjar snickra på en egen balkong för åh, så inbjudande det ser ut. Där skulle jag utan problem kunna sitta med en kopp te och en kanelbulle och njuta av solen!
I min förra lägenhet minns jag hur mycket jag letade efter ett fint golv till balkongen. Golvet som syns på bilden nedan tycker jag är riktigt fint och det kommer faktiskt från IKEA. Det är trallen, PLATTA, 199,- för 9 st. Ett litet tips om ni är på jakt efter golv!
Foto: Eget kollage med bilder från Livet Hemma, IKEA

Dokumentmapp som servettförvaring

Jag köpte för någon vecka sedan IKEAs dokumentkartonger. Jag tror faktiskt att de är en nyhet från och med i år, då jag inte har sett de tidigare. Men, jag tänkte ett litet annat användnigsområde för mina kartonger, nämligen som servettförvaring. Kartongens bredd är helt perfekt för servetter och man får väldigt bra ordning på de samtidigt som det blir väldigt överskådligt. Jag kan annars bli tokig när servetterna blir förstörda om de ligger i skåpen, för plötsligt är det några som har vikit sig och så är de inte lika fina längre.
Foto: Emmelie

Frostade glasdörrar

Glasdörrar i hemmet? Ja, varför inte. Dock tycker jag det ger en viss steril känsla och mina tankar far iväg till ett hotell. Men jag tycker ändå att de frostade skjutdörrarna med text på är lite läckra. Varför inte ha en glasdörr in till en klädkammare, en garderob, eller kanske en toalett?
Foto: Magnusson Mäkleri

Lapptäcke som metervara

Lappmönster blir allt vanligare i inredning och  Åhlens har till och med ett lappmönster, Lappen Patch Multi, på metervara. Perfekt för den som inte har lust eller tid att sy eget. Jag föll för mönstret och tyckte att färgerna var härligt sommriga. Tänk dig det här tyget på en uteplats....
Foto: Eget kollage med bild från Åhlens

Ordning i pysseldekorationerna

Jag gillar att ha ordning på mina "pynt-saker". Det är också så mycket lättare när man väl ska duka eller pyssla om man har alla saker på ett ställe. Därför så köpte jag massa små CD-lådor från IKEA som jag därefter har fyllt med pynt. Varje låda har fått en färg eller ett tema. Här ser ni min påsklåda som också har blivit en gul-låda!
Foto: Emmelie

En efterlängtad apa har flyttat in

Jag har länge och väl gått och suktat efter Kay Bojesen Apa från Rosendahl. Apan är egentligen designad redan 1951 men har de sista åren synts flitigt i inredningsmagasin. Jag har länge gått och tittat efter den och varit nära att köpa den flera gånger. Men sedan har jag frågat mig om det är värt att lägga så mycket pengar på en liten träapa. Men, ja! Nu bestämde jag mig för att det var det och oj, så nöjd jag är. Han hänger nu i mitt trä och dinglar, precis som en apa skall göra!
Foto: Emmelie

Sushi med utsikt över huvudstaden

Detta är ingen matblogg, men jag kan ändå inte låta bli att tipsa om en fantastisk sushi restaurang i Köpenhamn. I torsdagskväll var vi nämligen upp på 12:e våningen på Tivoli Hotel där Skybar Sticks n Sushi har sitt läge. Förutom en fantastisk utsikt över den danska huvudstaden så serveras det också helt fantastisk sushi. Vill du få en extra lax när du kommer upp så lovar restaurangen dig en gratis om du tar alla trappor upp till den 12:e våningen!

Foto: Skybar Sticks n Sushi

Wakeup Copenhagen

Nu är jag hemkommen från två dagar i den danska huvudstaden. Det var mest jobb så tyvärr blev det inte så mycket tid till att se sig runt. Vi bodde på Wakeup Copenhagen som är ett nybyggt och otroligt prisvärt hotell som jag verkligen kan rekommendera om ni ska ta en tur över sundet. Stilrent, fräscht, nytt och en och en annan designklassiker som tittade fram. Om det blev någon Hoptimist? Nej, men det blev en annan designdekoration som jag länge har gått att suktat över... ni ska få se. Men nu ska jag först ut i solen och njuta av en härlig lördag!
Foto: WakeUp Copenhagen

Hoptimist

Redan på Formex fick jag syn på Hoptimisten. Men det var först när jag var i Köpenhamn som jag fick syn på just hoptimisten i trä. Av någon anledning är jag väldigt svag för träfigurer. Innan har jag ett bra tag gått och suktat efter Kay Bojesen Apa. Men nu börjar jag kika på den här glada figuren istället. I kväll åker jag till Köpenham och jag funderar allt på om jag ska köpa en liten hoptimist. För vem blir inte glad av den här gubben?
Den har verkligen också kommit tillbaka med stormsteg, för nu syns den överallt tycker jag. Det var 1968 som den danske möbeldesignern Gustav Ehrenreichden lanserades Hoptimisten för första gången. Den "vanliga" plast hoptimisten finns i många starka och glada färger om det är så att man kanske är mer sugen på det än en just i trä.
Foto: The Home Company

IKEAs RAST i olika design

För en tid tillbaka sedan så visade jag hur IKEA har gjort om deras byrå RAST. Nu har IKEAs sida Livet Hemma kommit ut med två nya exempel på hur man själv kan dekorera och göra om RAST.
Den ena byrån är tänkt att samla minnen, både utanpå och inuti. Med hjälp av gamla tidningar och tapetklister så har man skapat en unik möbel som ingen annan har.
Den andra byrån har målats i tre nyanser av grått. Grått är både klassiskt och modernt och utgör en rogivande bas i hemmet. Om man väljer en varmgrå skala så får nyanserna också en mer mjuk och inbjudande effekt. 

Foto: Pressbild Livet Hemma

 

Bra produktplacering

Produktplaceringar i tv-program och filmer blir allt vanligare och generellt så värderas det också högre än en köpt reklamspot. Den senaste tiden har det skrivits mycket om produktplaceringar i den populära serien Solsidan, men de program som anses vara värt mest att synas i är Lets Dance eller Melodifestivalen. Ett exempel på att reklamen fungerar är när Anna Bergendahl sjöng i ett par röda Converse i förra årets Melodifestival och skorna nästan såldes slut direkt efteråt. Ett företag som har synts mycket i rutan i det senaste är Johansson Designs. Deras möbler har den senaste tiden setts i många av våra kända program, bland annat både Let's DanceMästerkocken, Vinterstudion och Melodifestivalen. Snacka om bra publicitet!
Foto: Printscreen SVTplay

Fina formar

Nu är jag hemma igen efter några underbart soliga dagar i de norska fjällen. Nu sitter jag ihopkrupen i soffan och är lite måndagstrött. Min kära kokar te och värmer muffins i ugnen. Appropå muffins så fick jag syn på de här fina formarna för en tid tillbaka sedan och nu har jag äntligen lyckats snoka fram vart man kan köpa dom. Dock har jag inte hittat dom i Sverige än, så har någon sett liknande formar så tas tips tacksamt emot. Jag tycker dom var lite roliga och fina. Det kanske dock fungerar att klippa lite i "vanliga" formar.. frågan är hur jag ska lyckas med så här fina mönster?!
Foto: Pink Frosting

Trysil

Nu har det nästan varit konstant jobb för mig i tre veckor så nu tänker jag koppla av i helgen och åka lite skidor. Trevlig helg så hörs vi igen efter helgen!
Foto: Emmelie

Platta paket med snygg design

Det är inte bara IKEA som levererar platta paket, nej, självaste designern Marcel Wanders har gjort stolen Babel som du själv monterar ihop. Är du inte bekant med holländaren Marcel, så lovar jag dig att hans gedigna CV eller renomé får vem som helst att storka. Ta bara en titt här.
Den läckra stolen är en blandning av rustikt trä med modernaste plast. Stolen säljs av XO Design och kostar cirka 3.000,-.
Foto: XO-Design

Ballongfest

Förra året höll jag i en fest i jobb sammanhang som skulle ha amerikansk/svenskt tema. För att få rätt touch så blåste vi upp cirka 200 ballonger i helium. Det är faktiskt ett väldigt lätt dekorationstips (även om jag inte kan neka till att det var lite jobb med de där 200 ballongerna...) Men se bara på de här bilderna från House Doctor. Jag tycker de är underbara. Snacka om att få till en speciell och mysig känsla med ballonger. Ska man inte blåsa upp 200 helium ballonger så kan jag tipsa om helium från Teknikmagasinet för 399,- som räcker till cirka 30 st ballonger.
Foto: Eget kollage med bilder från House Doctor

Karriärskvinnor

Även om jag älskar inredning och verkligen gillar bloggandet så är jag ju egentligen en karriärstjej och (ja, jag vet.. jag är kanske lite löjlig) men kan inte låta bli att tycka att det är roligt varje år Veckans Affärer släpper sin lista på näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.
Igår kväll släpptes listan och i bilen på väg till jobbet idag satt min gulliga praktikant och hade högläsning för mig. Nu i kväll fick jag lite mer tid och har då kikat lite efter hur många kvinnor det är på listan som har en koppling till hem och inredning. Det finns flera fastighetsbolag men den som toppar av "hus och hem tjejerna" är Jeanette Söderberg som är Vice Global Retail Manager på IKEA.
Plats Namn och företag
15.  Jeanette Söderberg, IKEA
59. Åsa Hedenberg, Huge Fastigheter
91. Sofie Gunolf, Indiska
100. Agneta Kores, Familjebostäger Göteborg
101.  Eva S Halén, Electrolux Home
112. Åsa Keller, Homemaid

Färgglatt kök

Eftersom färg är poppis just nu tänkte jag att jag kunde bjuda på lite färgglad inspiration till köket!
1. Prickig spisen "Polka Dot" från AGA/IGF
2. KitchenAid Artisan i färgen Cranberry från Bagaren och Kocken, 4.395,-
3. Lilla ugnsformen Mini med lock och handtag från Inreda.com, 50,-
4. Diskmaskin från Smeg
5. Lila Brödrost från Bodum, 999,- från Danskdesign
Foto: Eget kollage med bilder från företagen ovan

Gratis nedladdningbara posters

Posters, bokstäver och grafiska tryck har blivit omåttligt populära. Därför tänkte jag att flera av er kanske skulle tycka om det här tipset. Hos Details Make The Design kan man nämligen ladda ner gratis poster och skriva ut. Ett smakprov av urvalet ser ni nedan. Tipstack till Isa.
Foto: Eget kollage med bilder från Details Make the Design

Vasaloppsfrukost

Idag ser vi likt många andra svenskar - på vasaloppet! Då tyckte jag att det passade bra med en vasaloppsinspirerad frukost med lite gul-blått tema. Vi hoppas självklart på en svensk seger!
Min mamma tipsade mig i veckan om ett recept på frallor. Eftersom degen skulle kalljäsa i kylskåpet över natten så tyckte jag det var perfekt att göra dom under helgen. Och oj, så goda de blev. Rekommenderas varmt. Recept hittar ni här.
Foto: Emmelie

Fjällhuset

I förra lördagens DI såg jag ett otroligt fint Fjällhus skapat av arkitekten Peter Sahlin. Jag har någon dröm om att ha ett fint fjällhus när jag väl bli pensionär (jag vet, jag har några år kvar). Men då ska njuta av vinterhalvåret, åka skidor, sitta vid brasan, läsa böcker, baka... ja, ni hör, sysslolös skulle jag nog inte vara! Då skulle jag absolut kunna tänka mig ett sådant här fint fjällhus. Det här unika huset har skapats av PS Arkitektur i samarbete med Norrlands Trähus och Fjällmark Bygg. Arkitekturen har inspirerats av Härjedalens designtradition. Idag finns sex fjällhus producerade i Härjedalen.
Foto: Bilder publicerade med tillåtelse från Fjällhuset.se

DIY Serie

Till helgen inleder IKEA:s omåttligt populära sida Livet Hemma en ny DIY serie. Den enkla men rejäla byrån RAST är som gjord för att sätta personlig prägel på. Först ut är industribyrån i metallskimrande militärgrönt med siffermärkta byrålådor för extra ordning på torpet!
Foto: Livet Hemma, IKEA

Inspiration

Har ni tänkt på att det inte finns några hem i hela världen som är exakt likadana? Visst känns det lite konstigt när man tänker så? Oavsett, så är varje hem unikt och varje person som bor där gör sitt hem till en unik plats. Fast vi präglas och påverkas av andras hem och det vi ser och... en plats som ständigt förnyas med unika bilder är faktiskt hemnet. För på vilken annan plats får man se in i så många hem? Jag kan ibland fastna i timtal på hemnet och se på fina lägenheter. Just nu är jag helt insnöad på vita trägolv.. för oj så snyggt det är. Här kommer också lite inspiration från några (unika) lägenheter som just nu är till salu.
Foto: Vasastans mäklarna, Vision Fastighetmäkleri, Mäklar City
RSS 2.0