Årets juldukning

Förra åretsuldukning gick i natur och i massa granris på bordet. I år åkte den vita duken på bordet och massa barnmatsburkar. Ja, ni läste helt rätt. I vårt hem så kryllar det av barnmatsburkar för tillfället och de fungerar faktiskt också att använda i dukningen. Titta så ska ni få se!
Varje person fick en barnmatsburk på sin tallrik. Runt burken knöt jag ett litet rött band och i burken satte jag lingonris. 
Likt förra året, så fick led-ljusen från Enjoy Candles stå mitt på bordet. Perfekta ljus när det är kvistar på bordet, mycket folk och människor i rörelse. Ingen risk för brand där inte!
Foto: Emmelie

GOD JUL och ett sista minuten tips

En stor och varm god jul hälsning till er alla från stugan. Passar också på att skicka med ett litet "sista-minuten-tips" till dukningen, som dekoration på toaletten, byrån eller på sängbordet?! Ta in någar små grankvistar och sätt i ett litet dricksglas. Fungerar både som en liten vas för sig själv, eller så tar du flera stycken och ställer på rad i mitten på bordet som en enkel julbordsdukning.
Foto: Emmelie

Kanelhjärtan blir til kanelstjärnor

Här kommer ett litet tips på kakor. Enkla, goda och väldigt fina sådana. Receptet kommer från början från Ernst och ursprungligen så är kakorna gjorda som små hjärtan. Men i år åkte istället stjärnan fram ur "pepparkaksformssamligen" (vilket långt ord!) och det stansades kakor för glatta livet. Sedan pudrade jag lite kanel och socker på innan de for in i ugnen. Vill du prova receptet så hittar du det här.
Foto: Emmelie

22:e och några fjuttiga dagar kvar till julafton

Igår var det den 21:e och några fjuttiga dagar kvar till julafton. Det innebar också att det bara var några fjuttiga paket kvar av årets julkalender. Minichefen blev också en fjuttig månad äldre och fyllde hela 10 månader(!) Allvarligt, vart tar tiden vägen?! Ja, som ni förstår skulle jag publicera den här bilden igår, den 21:e december. Men, det blev en liten miss och nu sitter jag här den 22:e, men en kalenderbild från 21:e, Ja, ni fattar. Så kan det gå. Men hej, vad gör det. Jag bjuder helt enkelt på en bild utav en av de sista julklapparna i vår julkalender - den från den 21:e!
Foto: Emmelie

Pepparkakstips

Varje gång jag bakar pepparkakor så frågar jag faktiskt mig själv varför jag gör det. Jag tycker det är (ursäkta) urbota urtrist. Men, det blir ju roligare om man gör det tillsammans och en söndag så gjorde vi det tillsammans hela vår lilla familj. Vi gjorde massa små, små stjärnor och om det är tråkigt att göra det, så får man verkligen njuta av de fina pepparkakorna efteråt. För det blir verkligen jättefint. De är också i perfekt storlek att ha som tilltugg till glöggen och ja, då kan man känna att det är värt jobbet ändå!
Foto: Emmelie
 

På mitt nattduksbord i jul

Varje sommar och jul brukar jag beställa en hög med böcker som jag sedan turboläser under min ledighet. Det är lika härligt varje år och jag kan, likt många andra, bli helt uppslukad i mina böcker. Även den här julen har jag beställt några böcker och jag håller tummar och tår för att chefen i huset ska låta mig läsa lite. Ja, vad ligger då på mitt nattduksbord i jul?
Jo, där ligger tre böcker jag velat läsa en lägre tid. Våga välja spår av Anna och Johan Olsson. Ja, det handlar om skidor och jag tänkte att detta skulle vara en bra "pepp" inför mitt kommande Vasalopp. Men, många förkylningar under det här året har gjort att Vasaloppet läggs på is så länge, men pepp det behöver man ju alltid! Vardagsmakt av Elaine Eksvärd ska jag bara läsa och det samma gäller Sälj! av Fredrik Eklund. Den sistnämnda har jag börjat med och jag lovar - man fastnar direkt. Hepp, vad ligger på ert nattduksbord?
Foto: Emmelie

Lussefika

Det bästa med tiden innan jul måste ju vara alla ljuvliga lussekatter. I år provade jag ett recept från min gamla klasskamrat Anna, som var med i årets Hela Sverige Bakar. Ett ljuvligt recept som verkligen har hållt lussekatterna väldigt saftiga hela tiden. Nu ska vi snart iväg och fixa de sista julklapparna och kanske, kanske kan jag kasta mig över en pysselidé lite senare ikväll. Jag har länge och väl gått och funderat på att göra små mini girlanger till granen. Japp, ni ska få se vad det lider!
Foto: Emmelie

Fikatips och härlig lucia

Även om vi bor i närområdet så hade jag helt missat ett litet underbart café ute vid Bogesund i Vaxholm.  Bor du i Stockholm, eller är på besök och har en söndag över, så ta en liten tripp hit. Vanligtvis är det öppet april till oktober, men eftersom det var lucia igår så slog de upp portarna till ett (just nu) väldigt juldekorerat café. Man hörde verkligen alla som var där inne sucka och njuta av inredningen, och julkänslan! Vi passade också på att gå en julvisning på Bogesunds slott, titta på julmarknaden och njuta av ett ridande luciatåg. En bra lucia helt enkelt!
Foto: Emmelie

Snabbakade baugetter till frukost

Idag är den stora mannen i vårt hem ute och kör ett riktigt långpass på rullskidor. Han susade iväg redan innan jag och den lille hade vaknat, men när vi hade kommit upp ur sängen så satte jag faktiskt igång med ett brödbak. Det är ju trots allt lördag! Jag har haft ett recept på snabbakade baugetter som jag har velat prova ett tag och nu så blev det äntligen av. Receptet som du kan hitta här kan jag verkligen rekommendera. Jag tog i lite rågmjöl istället för bara vetemjöl. Sedan gick inte vår ugn till 275 grader så det blev helt enkelt på 250. Men det fungerade det med!
Foto: Emmelie

DIY: Dags för paketinslagning

När julen närmar sig så gillar jag verkligen att ta fram alla pysselsaker, fylla hela köksbordet och sitta i timmar på kvällen och bara slå in paket. För mig är det verkligen avkoppling och en skön kreativ stund! Du kanske är som mig, eller så är du kanske tvärtom och vill att det ska gå fort? Oavsett så kommer här några tips som jag tror kan passa båda typerna, fast som ändå gör det där lilla extra med paketen.
Det finns mängder av gratis juletiketter på nätet. Det är bara att ladda ner och skriva ut. Just de här jag har använt kommer från Tomfo och du hittar dom här.  Som bas har jag använt ett vitt omslagspapper. Men, du kan likaväl använda ett vanligt vitt papper, silkespapper eller en gammal tidning.
Jag gjorde ett litet hål i etiketterna med en hålslag och sedan trädde jag igenom snöret. På paketet till höger satte jag först på snöret och tejpade ihop snöret på mitten. Sedan satte jag fast etiketten med dubbelhäftande tejp. Har du inte dubbelhäftande tejp kan du också göra en liten "cirkel" av en tejpbit och sätta fast etiketten.
Foto: Emmelie
Ett annat tips är att använda kakformar som mall. Jag har ritat av stjärnorna på papper och sedan klippt ut!
Vill du ha fler paketinslagningstips så ta gärna en titt på de här som jag gjort som går i rött och vitt, eller de här eller de här som har en beige och naturlig ton i sig. Lycka till!

Pralinfrossa

En av mina absolut äldsta och närmaste vänner är en riktig hajare på att göra praliner. Jag har tittat, smakat och beundrat henns fina underverk och tänkt att "oj, så svårt det där ser ut". Men, i år fick jag plötsligt lust att testa och tro det eller ej - jag blev helt fast! Nu har det gjorts praliner både i stugan och hemma och mums så gott det blir! Jag lyckades fynda ett riktigt billigt pralinkit från Ica. Jag skulle säga att det innehåller allt du behöver och det är ett perfekt startkit. Undrar du hur du ska göra när du ska temperera chokladen så kan jag tipsa om Bagerskans lilla bakskola.
Foto: Emmelie

Julfeeling i stugan

I helgen var vi i stugan och då åkte adventspyntet och julbelysningen fram. Nu ber jag till alla snögudar om att det ska komma snö också. Tyvärr ser inte väderleksrapporten så lovande ut, men än ger jag inte upp hoppet!
Jag tog verkligen vad jag hade för att få till en julkrans till dörren. Kanske blev det inte den finaste jag har sett, men den duger gott och väl för dörren i år.
Jag har ropat in två renskinn på auktion. Passar perfekt att ha ute på entren i kylan. Blomlådorna som annars har pelargoner eller ljung är nu fyllda med granris.

De gamla mjökkannorna fungerar som blomlådor på sommaren men nu fungerar de som hållare till varsin minigran.
Foto: Emmelie
I söndags var vi på julmarknad i Järvsö och då såg jag "grankvastar" som fanns till försäljning. Väl hemma hittade jag en gammal gren och så band jag upp lite granris. Nu står kvasten som dekoration vid väggen. Väldigt enkelt julpynt som faktiskt blev riktigt fint och dekorativt!

Adventsmys i babyrummet

Just nu håller jag på och gör julpraliner. I bakgrunden rullar Tina i fjällen på tv:n och precis nu åkte de skoter över ett vinterklätt fjäll. Det rycker riktigt i min fjällnerv och jag längtar så efter att få åka skoter(!) Efter att jag tog studenten bodde jag i norra Norge i ett år och jag har åkt så mycket skoter på snöklädda fjäll. Flera timmar rätt ut på fjället. Inte en väg så långt ögat kunde nå, bara massa renar och så ishavet som närmsta granne. Det är en känsla det! Ok, skoteråkning på ett kalfjäll kommer inte ske i första taget, men förhoppningsvis så blir det lite skidåkning till jul. Tills dess så njuter jag för fullt av att vara mammaledig i december och få tid till att tända ljus till frukost, julpyssla och bara njuta av julkänslan. Minichefens har också fått en jultouch i form av en stor julstjärna. Hans rum är inte stort och då är tygpåsen från Tellkiddo obetalbar. Jag samlar alla leksaker i den och på ett vips så får man ordning. Tips på julklapp till någon kanske?!
Foto: Emmelie

Julkalendern är igång

Jag börjar med att ursäkta för en dålig bild. Det var någon liten knatte som ville sno varje paket på golvet när jag skulle fota. Jag fick helt enkelt inte ett kort utan hans hand eller hela hans huvud(!)
För några dagar sedan berättade jag om att vi gör en "vuxen kalender". Här kan du läsa mer om det och som sagt - här är delar av resultatet!
Foto: Emmelie
RSS 2.0