Varför är tomten röd och varför har vi gran?

Varför har tomten röda kläder?
När det dyker upp en man klädd i rött med stort skägg och en säck i handen vet man att det är tomten som kommit. Men varför har han röda kläder? Det enkla svaret är att Jenny Nyström, konstnären, skapade tomtens nya röda kläder och sedan dess är det så.


Vad gör granen för nytta och varför klär vi den?

På 1800-talet började vi klä granen för att den skulle bli vackrare att se på.
Julgranen hamnar ganska tidigt i december i hemmets blickfång. Men när kom den överhuvudtaget in i våra hem egentligen? Som med många andra seder och bruk så har vi ärvt seden från ett annat land. I det här fallet var det Tyskland som på 1700-talet gav oss idén om att ta in en gran för att låta den skydda hemmet från onda makter och andra väsen.

Informationen är hämtad från Coop.

Julgranskulor

Julgranskulor kan användas till så mycket mer än endast i granen. Jag har tidigare tipsat om hur man kan hänga dom i fönstret och även hur de kan användas i dukningen. Här kommer lite ytterligare inspiration.

100188604_07272005Silver tray centerpiece with candles and pinecones
BKS053270_07272005100097594_07272005
ANC401730_07272005100085951_07272005
Foto: Bhg

Ljuslyktor eller kanske vas?

image179Dom här lyktorna tycker jag är lite läckra. Vad som gör dom lite extra fina tycker jag är att man kan använda dom både som en ljuslykta, vas eller bara som dekoration. Mna kan också dekorera olika beroende på årstid eller händelse... jul, påsk.. sommar.. etc.

Ljuslyktorna kommer från Ellos och kostar 129,-.

Foto: EllosFina placeringskort

Jag föll för dom här söta placeringskorten som jag hittade hos Martha Stewart. Klipp ut några ovala bitar från färgglatt papper. Gör hål i båda ändarna med hjälp av en håltagare. Skriv namnet på gästerna på de ovala bitarna innan du trär in ett brett band genom hålen. Klipp sedan till banden likt en trekant på sidorna. Därefter är det bara att placera korten där du vill ha dom!

Foto: Martha Stewart

Omslagspapper - bara att skriva ut

Jag föll för dom här jätte läckra omslagspapprerna som jag såg hos Martha Stewart. Hos Martha kan man skriva ut dom och sedan är det bara att klippa och klistra. Meningen är att man ska kunna kombinera de olika papprerna (som på bilden) och skapa några ljuvliga kreationer.

Rutigt papper
Randigt papper
Papper med ringar
Snirklar på papper
Rutigt och ramar

bp103532_1107_gifts.jpg
Foto: Martha Stewart

Nya "plattor" i badrummet

Igår klistrade jag upp dekorklistermärken i badrummet. Jag har haft en rand runt i badrummet som har varit grisrosa. Jag kan bara säga - det är inte snyggt. Coop har jätte billig kakeldekor i svart, vitt och mörkblått. Ett paket med 10st svarta kostar endast 39,-. Så igår klistrades det.. men det var svårare än jag trodde. Det är väldigt lätt att det blir luftbubblor.. så jag fick hålla på ett tag. Här under kan ni se hur färgen såg ut innan och hur det blir nu efteråt. Mer kort lovas senare!
image178
Foto: Designtjejen

Lite mer "jultouch"

Det är detaljerna som gör det... tycker jag... så idag har jag piffat till några av mina blommor lite extra. Jag köpte två röda blommpinnar som jag bröt av på mitten. Sedan stack jag ner en på var sida om blomman och knöt ihop längst upp med ett litet rött snöre. Sedan limmade jag fast ett litet filthjärta längst ut på snöret. Lätt, enkelt och mycket mer julstämning!
image177
Foto: Designtjejen

Spargrisar

Nu när julen närmar sig så spendaras vi alla en hel del pengar. I år har faktiskt jag inte alls köpt så många julklappar, vilket mest beror på att jag ska resa bort över jul. Men i dessa spenderar tider så tänkte jag att det kanske passar att tipsa om lite spargrisar. Det kanske till och med kan vara en bra julklapp?!
Spargris i porslin  -
Foto: Från företagen nedan

1. Spargris i porslin från Designista 400,-
2. Ritzenhoff - liten spargris från Bluebox 115,-

Konstgjorda granar

Är du allergisk för granar? I så fall har jag hittat en jätte bra sida där man kan köpa konstgjorda granar. Alla granarna är gjorda i flamsäkert PVC-material och alla granar levereras med tillhörande julgransfot. Vad jag tyckte var bra hos Tropal var att man kan köpa granar i olika lyxvarianter och olika prisklasser. Det finns granar från 409,- och uppåt. Det finns också granar i massa olika längder. Den längsta är faktiskt så hög som 450 cm.Foto: Tropal

1. Julgran ca 180 cm 579,-
2. Julgran ca 210 cm 679,-
3. Julgran Deluxe ca 225 cm 2.289,-
4. Julgran Deluxe ca 270 cm 3.439,-

Äggkoppar

Snygga äggkoppar tycker jag kan vara jätte svårt att hitta. För min del så slutade mitt letande med några helt enkla, vita från IKEA. Men nu fick jag syn på de här från Rotor och visst är dom läckra. Dom går att köpa hos Kraxa och kostar 110,- för 2 st.

Foto: KraxaLampor från Ellos

Jag är för tillfället på jakt efter lampor. Eftersom jag är lite kräsen och tar tid på mig innan jag hittar det rätta så har jag inte lyckats få upp nästan någon taklampa i min nya lägenhet. Jag påminns om det varje kväll då jag kommer hem från jobbet och det är kolmörkt och jag inte har en hallampa. Här har jag nu hittat lite lampor från Ellos som jag tänkte att jag kunde dela med mig av. Tycker att serier Cortina faktiskt var helt ok. Som ni ser så finns den både i taklampa, bordslampa och golvlampa.

 
Foto: Ellos

1. Bordslampa Maria 799,50
2. Bordslampa Cortina 399,-
3. Golvlampa Cortina 699,-
4. Bordslampa 399,-
5. Taklmpa Cortina 599,-
6. 6-armad takkrona 719,50,-

På stranden

Idag tog vi en promenad nere på stranden. Det är så underbart att känna den friska doften av tång och hav. Det var kyligt och vädret var inte det bästa, men det är ändå alltid helt underbart att traska omkring där i sanden bland tång, och snäckor. Hoppas att ni har haft en mysig 3:dje advent.
image175
Foto: Designtjejen

Taggtrådslampa

image176

Den här lampan fick min mamma syn på för något år sedan och blev helt såld. Hon tyckte också att den var som gjord för mig och började planera hur hon skulle kunna göra en liknande till mig. Det blev aldrig av och jag har aldrig lyckats få se den i verkligheten. Nu fick jag syn på den hos Kraxa och förstod direkt att det var den som min mamma hade sett. Visst är den lite speciell. Hos Kraxas webbshop finns den och den kostar 3.650,-. Den är designad av Tove Adman och kommer från Fafner.  

Foto: Kraxa

Pysselkväll hos designtjejen

Igår var det pysselkväll hos Designtjejen och på listan stod det julgodis och julkort. Jag vet att jag är ute lite i sista sekunden med julkorten men jag har haft så otroligt mycket att göra att tiden bara inte har funnits till innan. Men igår kväll blev det massa julkort gjorda. Här är ett litet smakprov.
image179
Foto: Designtjejen

"Lego"-ram

Jag surfade in på Granits hemsida och fick syn på dom här "Lego-klossarna" och ja, man kan faktiskt sätta foton i dom och stapla dom på varandra. Lite roligt tyckte jag. 2-pack av dom breda kostar 69,- medan de mindre som är 4-pack kostar 49,-.

Foto: Granit

Placeringskort(-ängel) av papptallrik

a98516_1200_angels.jpgHär kommer ett tips på en fin, billig och enkel lösning på placeringskort. Det är faktiskt en ängel som är gjord utav en papptallrik.


Skriv först ut den här mallen och måla av den på en papptallrik. Skär ut och klipp ut delarna och dekorera gärna ängeln med lite hål som du kan göra med exempelvis en håltång.

Håll ängeln mot dig och böj hennes kjol till en cirkel. Klistra gärna fast hennes händer på slutet med lite lim. Vill du ha en mer ordentlig beskrivning så ta gärna en titt här hos Martha Stewart.

Foto: Martha Stewart

Äckligt duschdraperi

PSICOSIS SHOWER CURTAINJag tycker den här är lite läskig men kan inte låta bli att visa det här duschdraperiet som jag hittade hos Smidigt, teknik och design. Det är spanska Vinçon som har designat ett draperi som visar siluetten av en gammal dam med en stor kniv i handen. Duschdraperiet gör skäl för sitt namn då det kallas Psychosis Shower Curtain.

Foto: Smidigt

Kulor - inte bara i granen

image173Julkulor behöver faktiskt inte bara hängas i granen... utan du kan också dekorera med julkulor i till exempel fönstret. Den här bilden är från Sköna Hem och visst blir det fint?

Jag brukar både till jul och påsk bära in lite ris som jag kan hänga några små kulor i (eller något annat vid påsk). Riset brukar jag ställa antingen i en stor kruka eller något annat rätt så stor "golvbonad". Kan placeras i hallen, eller varför inte lite granris i sovrummet... sprider en jätte härlig doft.

Foto: Sköna Hem

Trevlig Lucia

image172
Foto: Eget kollage med bild från Sweden.se

Ville bara önska er alla en underbar Lucia. Jag inledde dagen med ett luciafirande på tv med min mamma. När jag kom till jobbet möttes jag av en liten lucia (ca: 5 år) som stod utanför dörren. Strax därefter mötte hon sina pepparkakskompisar och tärnor. Dom var helt underbara och så förväntansfulla för sitt uppträdande.

Hoppas att ni får en jätte härlig dag och ät massa lussekattor och pepparkakor!

Lite olika placeringskort

Här kommer lite inspiration för placeringskort från Martha Stewart.


Foto: Martha Stewart

Jultomtar till besticken

image171Jag tycker ju att det alltid är detaljerna som gör det. Här kommer ett enkelt litet pysseltips som kan piffa till juldukningen.

Klipp ut tomtar ur en röd kartong från den här mallen. Skär sedan upp två snitt på sträcken på tomten. Limma ansikten av vitt papper och rita med tusch ögon och en skrattande mun. Trä in julbordets bestick i snitten

Om du vill ha fler tips så ta en titt hos Skogsreflexen som tipsar om jätte bra julpyssel.

Foto: Skogsreflexen

Gör en ängel att hänga i granen

Aftonbladet har gjort en egen julsida som jag absolut tycker att det är värt att ta en liten titt på så här i juletider. Dom har också gjort en stor julspecial där dom tipsar om hela 50 olika pysseltips. Så gillar du att pyssla så kan jag absolut rekommendera den sidan. Här tänkte jag att jag kunde visa er ett av de 50 tipsen på sidan och här beskrivs hur man gör en liten ängel som till exempel kan hänga i granen (eller kanske på ett paket).

image168Material: Pärlor, ståltråd, najtråd, aluminiumtråd, tyll
Verktyg: Avbitartång, rundtång


Små änglar i ballerina­kjol ger ett skirt och romantiskt intryck, med sirliga vingar av ståltråd. Gör stommen enligt beskrivning här nedan. Klipp en remsa av tyll, cirka 10 x  80 cm. Linda tyllen varv på varv runt kroppen, samtidigt som du lägger små veck. Fäst tyllen genom att linda aluminiumtråden hårt runt kroppen, varv på varv tätt efter sig, cirka 1,5 cm.

Så gör du stommen:

1. Trä 7 transparenta pärlor, cirka 8 mm i diameter, på en aluminiumtråd (1,5 mm i diameter). image169

2. Böj i en cirkel och tvinna ihop ändarna till en cirka 3 cm lång kropp. Avsluta med en ögla och fäst änden.

3. Trä en tunn ståltråd, cirka 25 cm lång, genom öglan och vrid ihop strax under öglan. Använd de båda ändarna till att trä på små pärlor för "ben", cirka 6 cm långa, avsluta med en större pärla som "fot".

4. Böj ståltråden om fotpärlan och fäst den ­genom att vrida hårt om benet, strax ­ovanför fotpärlan.


image170Så gör du vingar:

1. Sno den fina ståltråden som en åtta runt dina fingrar, 6 stycken 8:or ovanpå varandra.

2. Lyft tråden av fingrarna och fäst vingarna genom att vrida om hårt mitt på 8:an.

3. Fäst på ängeln med stål­trådens ändar eller limma fast med limpistol.


Foto: Eget kollage med bilder från Aftonbladet

 

Wallstickers till barnrummet

Inreda.com är distributör i Sverige för Wallies artiklar. Wallies har wallstickers som lätt kan klistras upp på väggen. På baksidan finns en yta med färdigt tapetklister och när du doppar dom i vatten så löses det upp och du kan fästa dom på väggen. Du behöver inte endast sätta figurerna på väggen utan du kan faktiskt också sätta dom på exempelvis möbler. 

Wallies har väldigt många olika wallstickers men jag tycker främst att dom har motiv som är "barninspirerade". Om du vill se alla produkterna kan du ta en titt här.

13471Wallies Doodle Flowers14205
Foto: Wallies

Dekorera med ljus

Nu när det är så mörkt på kvällarna så älskar jag att tända massa ljus. Det är oftast så lätt att bara tända ett litet stearinljus, men tänk så fint man faktiskt kan dekorera med ljus. Dom här bilderna kommer från Better Homes and Gardens.
beeswax bow on candlepine leaf rimmed candles
cream and green candles on gold traycranberries floating around white candle
candy cane rimmed candlethree white candles
Foto: Bhg

Gör eget badsalt i valfri färg

Är du sugen på att göra något relativt enkelt pyssel så kan du, som Aftonbladet tipsar om, göra eget badsalt. Badsaltet kan du sedan hälla i några fina flaskor och till exempel ge bort i julklapp?! Det är bara att blanda grovt havssalt, några droppar tvålfärg (finns i hobbyaffärer) och några droppar av din favoritolja, det finns många olika hos till exempel Body Shop. En vacker flaska och ett vackert sidenband. Vips var det klart!

Foto: Aftonbladet

6 saker du kanske inte visste om julstjärnan

image1671) Mexikan.
Julstjärna Euphorbia pulcherrima kommer ursprungligen från Mexiko. Där kan den bli en flera meter hög buske.

2) Högblad.
De röda, rosa, vita eller marmorerade blad vi kallar julstjärnans blommor är egentligen högblad. Blommorna är små, gula och oansenliga.

3) Köp nytt.
Den behöver 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6-7 veckor för att blomma. Det är svårt att åstadkomma hemma, så det lönar sig inte att spara plantorna när de blommat över.

4 ) Vill vara varma.
Julstjärnor tål inte kyla, det kan skadas av temperaturer under 7 grader. Se till att den är väl inpackad när du tar hem den från blomsterbutiken.

5) Lätt skugga.
Placera den ljust och soligt, men skugga lätt om den står i ett söderfönster. Står den för varmt eller för kallt (under 15 grader) kan den tappa bladen.

6) Undvik drag.
Vattna med ljummet vatten och håll jorden lätt fuktig. Undvik att utsätta den för drag.

Tipsen hittade jag hos Expressens leva och bo och det är skrivet av Anna Hedegaard.
 
Foto: Vi i Villa

Lär dig hur du kan "etcha glas"

Jag såg först den här filmen och fick lite inspiration till vad man faktiskt kan göra med gamla flaskor, glas etc.

Jag tyckte att det var väldigt läckert och dom visar mångra bra tips i filmen, men tyvärr så visade dom ju inte hur. Men sedan hittade jag den här filmen, där det enkelt visas hur man kan gå till väga. Visst verkar det inte så svårt? Det här ska testas...

Placeringskort till julbordet

Vill du göra snygga placeringskort till julbordet? I så fall tycker jag att den här idéen från Martha Stewart är utmärkt. Såga till den runda botten av en tjock gren. Borra ett hål i mitten och sätt i en liten tall- eller grankvist. Glöm inte att sätta en liten stjärna med ett namn på toppen.
image166
Foto: Eget kollage med bild från Martha Stewart

Fiffig förvaring för stövlarna

Jag kan bli jätte trött på att jag inte kan hänga upp mina stövlar. Därför blev jag jätte glad när jag hittade det här tipset hos ICA-kuriren. Tänkte att jag var tvungen att dela med mig!

image165
Foto: ICA-kuriren

Du behöver:
Färdigt hyllplan 30 x 80 cm
2 konsoler 25 x 35 cm
3 krokar med korta gängor
3 små limklämmor
Kedja ca 30 cm
Skruv och lim

Gör så här:
1 Limma och skruva fast konsolerna cirka 45 mm från kanten.
2 Mät ut mitten på hyllans undersida och skruva i en krok.
3 Mät ut och skruva i två krokar till.
4 Kapa kedjan i tre delar. Öppna kedjorna i ändarna och montera klämmorna. Kläm ihop.
5 Montera hyllan på väggen i lagom höjd för dina högsta stövlar.l

Speglar

Jag har ju skirivt en del om speglar i det sista och då tänkte jag att det kunde passa med ett litet kollage! Hoppas att ni får en trevlig dag!
image159
Foto: Eget kollage med blder från företagen nedan

1. Wave mirror 499,- hos Zara Home
2. Claudio 1.249,- hos Ilva
3. Alcazar Mirror 220,- hos Zara Home
4. Copperfield storage mirror 1.290,- hos Designonline
5. Quintin spegel med ljus i 879,- hos Ilva
6. Levanger 695,- hos IKEA
7. Mongstad 845,- hos IKEA
8. Ekticka 695,- hos IKEA
9. Minaret Mirror 349,- hos Zara Home

Julmys

Julen närmar sig. Jag tyckte att dom här bilderna från Country Living var så härligt julmysiga så jag var tvungen att dela med mig av dom. När ni slår in julklapparna så tänk på att ofta är det små detaljer som kan piffa till hela paketet (oj, vad jag har tjatat om det här tidigare), till exempel kan ni knyta en liten pepparkaka runt paketet, som ni kan se nedan. För håller ni inte med mig - visst piffar det till?

image
Foto: Country Living

Gör en skål av mossa

image164

Här kommer ett litet tips från firajul.nu om hur du göra en skål av mossa.

Du behöver:
grön mossa
grön sytråd
dekorativt band
plastbunke


Gör så här:

Klipp eller riv mossan i avlånga remsor, som monteras mot skålen enligt bild. Surra vanlig sytråd ett par varv så att mossan sitter på plats. Fyll på med mossa inuti skålen. Fäst ett dekorationsband runt om skålen för att ytterligare sätta mossan på plats och dölja sytråden.

Eftersom det är en plastbunke som gömmer sig bakom mossan så kan du spraya mossan med vatten då och då för att hålla den fräsch.
 
Foto: Eget kollage med bilder från firajul.nu

Gör en julgrupp

Funderar du på att göra en julgrupp men känner att du behöver lite råd, tips och hjälp? Jag hittade en jätte bra förklaring hos ICA-kuriren där dom tydligt förklarar hur man går tillväga för att göra en julgrupp likt den nedanför. Ta en titt här så får du hjälp om du vill göra en liknande blommgrupp.
image162
Foto: ICA-kuriren

Älgspillning - perfekt present?

image163Letar du kanske efter en rolig julklapp till en tysk, eller någon annan "älg-fantast"? Jag kunde inte låta bli att visa er den här roliga älgspillningen som kommer från grannas. Tablettasken består av så kallas älgspillning som har en smak av söt laktrits. Pris? 9,- för en ask!

Ett litet tack till Elisabet som har bloggen "Livet på Stenvreten" som hjälpte mig att hitta hit.

Foto: Eget kollage med bild från Grannas.com


Julgranskulor

image140
Foto: Eget kollage med bilder från företagen nedan

1. Julgranskula ren svart - Madame Stoltz, Favortisaker, 35,-
2. Röd/vit prickiga kulor, Rusta 4-pack, 39.90,-
3. Julgranskula lila - Madame Stoltz, Favoritsaker, 25,-
4. Isig, IKEA, 79,-
5. Julgranskula avlång, grön/guld - Madame Stoltz, Favoritsaker, 30,-
6. Julgranskulor, Ellos 18 st, 99,-
7. Silvrig glitterkula, Rusta 4-pack, 10,-
8.Julgranskula prickig svart - Madame Stoltz, Favoritsaker, 35,-

Gör eget julte

Det är inte så svårt att göra ett eget väldoftande julte. Det ska inte så mycket till och du kan göra en egen blandning av väldoftande kryddor. Testa till exempel en kanelstång, några stjärnanis, ingefära och kardemumma, eller helt vad du själv önskar. Kom ihåg att bevara teet i en försluten påse på en mörk plats. Om du vill piffa till det köpta teet kan du också alltid sticka en kanelstång i glaset, det både luktar och smakar gott!

Äppelskalare

Apple SlicerHar ni sett en sådan här tidigare? Det hade faktiskt inte jag. Det är en äppelskalare. Det är bara att rotera skäraren runt äpplet och skalet skalas av. Om man inte vill använda hela äpplet kan man bara lämna skäraren kvar på äpplet, då torkar det inte ut lika lätt och hållar sig mycket finare. Produkten är designad av Jessica Battram, 2004 och jag hittade den här hos MOMAstore.

Foto: MOMAstore


Rosa inspiration

Det är inte så ofta man ser så här mycket rosa. Jag brukar gilla rosa men i inredningsväg har jag aldrig riktigt använt rosa, men jag måste erkänna att jag tycker att det här ser bra ut. Bilderna är hämtade från Expressens leva & bo.
image156
Foto: Micael Engström för Expressen

1a advent

Äntligen har jag fått plocka fram stjärnorna och få fram riktigt julmys!  Mmmm... vad jag gillar julen!
image158
Foto: Designtjejen

Snurrig Klocka

Rnd_Time ClockMan blir man kanske lite snurrig av att titta på den här men det är faktiskt en klocka. Lite svårt att se tiden tycker jag men visst är det en dekoration till väggen. Klockan kommer från MOMAstore och kostar $225.00.


Foto: MOMAstoreGör en egen dekorationsjulgran

Jag har aldrig lagt in filmer tidigare, men jag tänkte att jag ska testa och se om det fungerar. Här är en liten film med julpyssel och hur man gör en egen "julgran".
Källa: YouTube

Fängelsehåla

Det har blivit lite dåligt med inlägg de senaste dagarna för jag har verkligen haft fullt upp, först konferens i några dagar och sedan har det blivit häktiska dagar på Globen under Stockholm International Horse Show. Nu är jag tillbaka igen för att ladda för en ny vecka, men måste erkänna att jag är lite  mör idag. Det har varit en hård vecka. Eftersom jag kom hem så sent igår så har det inte riktigt blivit advent i mitt hem än, men det blir operation söndag!

I veckan har jag varit på konferens på Långholmen och vi har bott på Långholmen Hotell och Konferens som faktiskt är ett gammalt fängelse. Den sista fången lämnade faktiskt fängelset så sent som 1975. Det var lite läckert där inne.

image157
Foto: Designtjejen
RSS 2.0