22 dagar kvar

Jag har sent om sido kommit på att jag har tagit otroligt lite kort från min graviditet. Jag står ofta bakom kameran och glömmer av att jag kanske någon gång även ska vara framför. Därför har jag nu vid slutet av graviditeten försökt att ta tag i fotandet. Medan min kära harvade på i skidspåret idag byggde jag en lite studio här hemma. Har man dagsljus så är det egentligen inte så mycket mer än en vit vägg som behövs. Vips, så har du en enkel fotostudio. Jag har nu bara en vecka kvar att jobba och tro det eller ej så är det bara 22 dagar kvar till beräknat datum!
Foto: Emmelie

Litet fint gårdshus

Det är inte stort. Det är inte mycket yta. Men det är verkligen ovanligt! Just nu är det här lilla gårdshuset till salu på Kungsholmen i Stockholm. Med endast 28 kvm så är det självklart inte mycket till yta, men då det är två våningar så ger det en speciell känsla.Vill du se fler bilder så hittar du dom här.
Foto: Erik Olsson

Torsdagstips

Den nya inredningstrenden för 2015 är verkligen - amplar i makramé! Från att ha hängt hemma hos mor- och farföräldrar är den nu en glödhet trend och något som jag tror vi kommer se hemma hos gemene man. Är du pysslig, kan du faktiskt göra en själv. Jag har inte försökt (än), men det ska inte vara så svårt. Är du nyfiken så hittar du en "steg-för-steg" förklaring här hos Elle Decoration. Jag kan annars tipsa om att de också har kommit in i Lagerhaus sortiment och jag skulle säga att de är ett fynd, för endast 25 kr/styck.
Foto: Pressbild Lagerhaus

DIY: Dekorplast

Marmor fortsätter att vara lika trendigt 2015 som 2014. VIll du också få in mer marmor i ditt hem så kan det vara lättare än du tror. Till exempel kan du använda dekorplast i marmor. Jag har köpt en rulle på Coop men jag vet också att det finns hos bland annat Panduro Hobby. Du kan egentligen klä in allt mellan himmel och jord. Ta en gammal skokartong, bricka, skärbräda eller varför inte ett helt bord? Här har jag klätt in två små kartonger.
Här ser ni den ena kartongen innan.
Här ser ni den lilla kartongen efteråt. Det är lite svårt att få till bra bilder när det är lite skummt inne, men ni får hålla tillgodo med detta.
Foto: Emmelie
Här är båda kartongerna som jag klädde in. Vad jag ska ha dom till? De skulle fungerar som dekoration i vilket rum som helst, men jag ska ha just de här inne på badrummet med små saker i.
Vill du ha mer inspiration på vad du kan klä in så kan jag verkligen tipsa om att titta på Little Miss Fix it skärbräda, en skiva hos Sofias Inredning eller detta (otroligt snygga) bordet hos Rebecca Fredriksson (ta också en titt på hur hon har sprejmålat bordsbenen!).

Barnrummet tar form

I helgen har det blivit lite pyssel och fix i det blivande barnrummet. Jag har försökt att hålla det rätt så neutralt så här har det inte blivit några tjejiga- eller killiga färger utan betydligt mer neutralt. Jag fick helt "dilla" på de här bruna och beiga vimplarna från Numero 74. Inte helt lätt att få tag på, men tillslut fick jag händerna på ett sista exemplar hos Miniroom. Nu ska jag bara upp med lite tavlor också så får det nog vara klart till lilla bebben tittar ut.
Foto: Emmelie

Med utsikt från kökssoffan

Efter en "megaförkylning" förra veckan och en mage som börjar bli väldigt stor så orkar jag inte göra så många extra knop. Då är det perfekt med en soffa i köket. Här är en bild som jag fotade i liggande läge i soffan i morse. Lite till vänster har vi en tv så jag låg också och kikade lite på Nyhetsmorgon. Perfekt start på lördagen!
Foto: Emmelie

Lotta Agatons läckra lya till salu

De här bilderna har snurrat runt lite på bloggar den senaste veckan, men jag kan ändå inte låta bli att visa den. Det är stylisten och inredaren Lotta Agaton som säljer sin och arkitekten Fredrik Wallners fina lägenhet vid Vasastan i Stockholm.
När de flyttade in i lägenheten ritade Fredrik om hela planen. Det var viktigt att allt hängde ihop och bland annat så flyttades kök och badrum.
Visst är det ett läckert kök? Samtidigt som man har bevarat flera gamla detaljer så har man fräschat upp lägenheten på ett väldigt smakfullt sätt. Vill du se fler bilder på lägenheten, eller kanske ta en titt för ett eventuellt köp? Då hittar du mer information här.
Foto: Alexander White

Bulle i ugnen

Nej, jag har inte ätit för många bullar, utan det är något mer där inne. Det är inte så långt tid kvar nu (vilket jag har otroligt svårt att förstå). Dock så säger kroppen till mig att "nu börjar du allt bli lite rund och go och stor". Vi  har börjat förbereda ett litet bebisrum och jag måste bara visa det här fantasiska molnet jag hittade på Etsy. I verkligen var det ännu finare än på bild och nu hänger det och dinglar så fint över bebissängen. Dagens bebistips!
Foto: Emmelie

Tavelvägg

Jag tycker det är lätt att bo in sig i ett hem och glömma väggarna. Ja, desto mer man bor in sig, desto lättare är det att se förbi väggarna och att det faktiskt inte hänger något där. Man måste nästan åka bort ett tag, komma hem igen och inse att "oj, här är det rätt så lite". Vi har några sådana ytor kvar i vårt hus (fast vi bott här i ett och ett halvt år). Jag skyller på att jag inte hittat "just det där" till väggarna, men egentligen är det nog en liten ursäkt. Det behöver ju inte vara så vårt. Se bara på den här snygga väggen som kommer från en till-salu-lägenhet på söder i Stockholm. Enkelt men snyggt!
Foto: Fastighetsmäklarna

Formex 2015

I år hade jag stora planer på Formex, men allt föll platt som en pannkaka när jag åkte på en dunderförkylning. Jag sliter forfarande lite med längre promenader så att gå runt på Formex i några timmar var bara att glömma. Men, mailen har svämmat över med produkt releaser och jag har lyckats se en trend i vad som komma skall. Så hepp, här kommer en Formex rapport på "distans".
Foto: Pressbild Formex
Inne på Formex entretorg presenteras varje år de största trenderna. I år presenterades Nordic Neat, Nordic Essence, Nordic Motion och Nordic Folk. Trendutställning är utformad av inredningsstylisten Saša Antić och Niklas Hansen, stylist och set designer. Inramningen består av fyra större exponeringsytor, som för tankarna till rumsliga skulpturer
Foto: Pressbild Formex
Nordic Neat som är mässans övergripande trend handlar  om ordning och reda med rätt sak på rätt plats. Med besked har vi lämnat ljust och fräscht för en färgskala där friska nyanser i rött och turkos blandas med gräddvitt, beige och brunt. Det ser prydligt ut när vi hyllar det alldeles vanliga. Esteten vill få till det med stil och väljer med stor omsorg nya smarta material.
Foto: Pressbild Formex
Att Nordic Motion handlar om kreativitet och humor kan man tydligt se på bilden ovan. Den sportiga livsstilen märks också i inredningar i form av skarpa accenter, fiffiga lösningar med gummiband, resårer, kardborreband och färg – färg – färg! Att ge produkter en unik färg är ett enkelt sätt att ge identitet. Mixa och matcha vilt är snarare regel än undantag.
Foto: Pressbild Formex
Nordic Essence innebär att nya innovativa material har hittat hem till ritborden, bland annat biobaserade material bestående av restprodukter där spill från industri blandas till olika kompositer. Det kan likna plast, keramik, porslin och syntetfibrer men är gjort av sojabönsmassa, kaffe, kokos, äggskal. Skräp blir till nya material som återanvänds.
Foto: Pressbild Formex
Den nordiska folkloristiska traditionen är en inspirationskälla för många formgivare. Formspråk och kreativitet från forna tider krockar med oväntade tekniker och udda materialkombinationer, när en ny generation formgivare lånar från slöjden. I Nordic Folk så blandas traditionellt hantverk friskt med det supermoderna och skapar nya uttryck.
Foto: Pressbild Formex
För 14:de gången anordnades Young Designers på Formex. Utställning är till för unga, oetablerade formgivare. Några formgivare som har ställt ut här och som numer är betydligt mer väletablerade är bland annat Lisa Bengtsson och Sofia Hagelin. Ovan ser ni en bild från Formex utställningen från Jönköpingsduon Hillevi Magnell och Sara Rudenstam som tillsammans lanserat sin kollektion Vera Novis tillsammans med Formbruket och Småland Skinnmanufaktur.
Foto: Formbruket
Jag kunde inte låta bli att visa er en till bild från Vera Novis fina kollektion. Produkterna är gjorda av materialen ask och Tärnsjöläder och tillverkas i Småland. Tror bestämt att vi kommer se mer av Hillevi och Sara framöver.
Foto: Pressbild Formex
Så hur ska vi sammanfatta vårens trender? Jag skulle säga att vi jobbar mer och mer på att vara personliga. Men frågan är vad som egentligen är personligt när vi ändå till stor del präglas av trender? Vi är trötta på att ha mycket saker runt oss. Vi vill gärna ha ordning och reda och går mer och mer tillbaka till det enkla, äkta hantverk och kvalitet. Naturmaterial är fortfarande hett och rotting, ull och keramik håller i sig. Man kan se att den blanka koppar och mässingtrenden smittar av sig även till andra material och vi kommer se fler skimmrade ytor.
Marina detaljer håller i sig och förutom blått så hittar man flera inslag av detaljer från medelhavet. Det är palmer, snäckor och växter som får oss att tänka på varmare länder. Vi fortsätter att inreda med växter. Nu får de gärna växa på höjden och så får vi inte glömma ampeln. Väldigt het 2015.
En annan färgton som kommer starkt är de mer brända tonerna. Det kan vi också tydligt se i årets färg, Marsala, som jag visade för någon dag sedan. Det hänger också ihop med terrakottakrukan som jag redan tycker att vi har sett en hel del, men kommer får se mer utav under 2015!

Favoritinköp

Jag har länge gått och suktat efter ljushållaren Top Light från Stockholm Design House. Jag har dock aldrig riktigt kommit till skott då jag tycker de är en aning dyra och då jag helst vill ha flera stycken så blir det lite väl mycket pengar. Men, i julas hittade en billigare variant i guld hos min favoritbutik vid stugan. Ljushållaren kommer från början från Bruka Design och förutom guld finns de också i mässing och järn.
Här ser ni ljushållarna i två vaser. Jajamensan, det är egentligen vaser för blommor. Man kan också sätta dom i jord, vinflaskor, eller det som jag egentligen ville ha de i från början - gamla Blossaflaskor. Ja, jag har sparat flaskor från årgångsglöggen i flera år och min tanke har varit att plocka fram alla i jul och ha ljus i dom.
Foto: Emmelie

Vårens nyheter från Formex i en tillfällig Pop-up butik

Igår slog portarna upp för vårens Formex mässa. Jag hade planer att vara där redan på morgonen, delta på pressfrukosten och sedan kika omkring, men istället blev det blivit honungsvatten för mig i soffan. Japp, förkylningen vill inte ge med sig så någon promenixande på Formex ligger inte riktigt för mig just nu.
Igår såg jag dock något intressant. Nordic Design Collective som är en nätbutik som har samlat morgondagens formgivare på ett ställe, har nu lagom till Formex öppnat en Pop-up butik på nätet där de säljer färska produkter direkt från Formex. Min favorit i butiken är den här ampelvasen från Havsglas Sverige . Liten, diskret och väldigt snygg. Amplar är också en het inredningstrend under 2015 och något vi kommer se mycket av under året.
Foto: Nordic Design Collective

Knut dansande visst inte ut julen

Igår skulle visst herr Knut komma på besök och dansa ut julen, men i vår hem lyste han med sin frånvaro. Jag påbörjade ihoppackning, kom så långt så att jag välte ut kottarna och samlade ihop tre stjärnor. Sedan var jag helt slut. Nej, förkylningen jag har i kroppen gör helt enkelt att Knut får vänta några dagar till.
Mitt tillstånd de senaste dagarna har också gjort att det varit lite tomt från mig på bloggen. Men, nu börjar jag återhämta mig och komma i form igen. Tyvärr, tyvärr, tyvärr så var jag tvungen att ställa in morgonens pressfrukost på Formex. Jag hade verkligen sett fram emot att se årets inredningsnyheter och få ta del av alla presentationer nu på morgonen. Men, det kan hända att det får bli i helgen istället och jag ska oavsett försöka ge er en liten sammanfattning av årets trender! Hej så länge och trevlig onsdag!
Foto: Emmelie

2015 års färg: Marsala

Varje år så utnämner Pantone LLC, den globala färgmyndigheten och leverantören av professionella färgstandarder till inredningsindustrin, årets trendfärg. 2015 års färg är Marsala. Färgen är en elegant, jordig färg med en varm ton som fungerar perfekt som accentfärg. Här ser ni ett axplock av produkter med årets färgton.
 Foto: Pressbild Trendgruppen

Pepparkakscheesecake med vit choklad

Strax innan jul hade jag en kollega som bjöd på en helt ljuvlig cheesecake. Dagarna innan jul googlade jag runt lite och hittade ett liknande recept. Den är så otroligt smaskig så jag kan inte låta bli att tipsa om den. Är du kanske också som jag, och har massa pepparkakor kvar? Om, i så fall är detta en perfekt kaka att använda dom till.

Pepparkakscheesecake med vit choklad
12–14 bitar

Botten
ca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)
ca 200 g pepparkakor
80 g smör, smält

Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor

Garnering
½–1 apelsin, rivet skal (om du vill)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).

3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan (om du önskar). Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering.

Foto: Emmelie

Nyårsdukning

Nu äntligen kan jag visa lite bilder från nyårsafton och mer specifikt dukningen. Ni fick en försmak när jag påbörjade pyssel inför årets sista kväll. Men nu så - så här blev det i sin helhet!
Jag valde att duka i vitt, svart och guld. Varför? Helt ärligt så var det mest av praktiska skäl. Jag letade i mina gömmor i stugan och det jag hittade var helt enkelt i dessa färger. Duken på bordet är egentligen ett stort, tjockt tygstycke från IKEA. Tyget är rester från ett stol-projekt, men nu fungerar tyget som blev över precis lika bra som duk! På bordet har jag ställt LED-ljus från Enjoy Candles. Perfekt då de inte rinner samtidigt som de ger ett fint och behagligt ljus.
Jag ställde små glasskålar som är på fot på tallrikarna. De små glasvasarna har jag tidigare fyndat på loppis. De fungerar ibland till godis, till efterrätter och nu som dekoration. Jag la lite svart silkespapper i skålarna och sedan en liten stjärna och den här texten. Runt skålen la jag en virad tygservett. Som dekoration har jag strött ut lite sjärnanis på bordet.
Foto. Emmelie
Jag avslutar med ett litet tips. Har ni tänkt på att papperssnören (som man ofta använder till presentinslagning) går att snurra upp. Det vill säga att du kan veckla ut snöret som jag har gjort ovan. Jag knöt en bit snöre runt glasens fot och sedan vecklade jag ut och gjorde små rosetter runt glasen. Litet men enkelt tips!

Snygg etta med gulddetaljer

Jag är inne i ett guldstimm. Vet inte helt vad det beror på, men guld is-da-shit just nu. Observera att jag snackar inte stora guldkronor, guldvaser och andra pråliga saker, nej, jag snackar fina gulddetaljer som liksom blir pricken över i:et. Den här fina lilla ettan fick jag nys om via Trendspanarnas Instagram. När ni tittar in i den här lägenheten förstår ni vad jag menar med gulddetaljer. Ta en titt på kranen i köket och så alla knopparna(!). Ok, kannan på bordet är kanske lite prålig, men i sammanhanget passar den in bra. Snyggt som tusan helt enkelt!

Foto: Bjurfors

Snapshot från två veckor i internetskugga

Nu är vi precis hemkomna från total radioskugga i stugan. Jag pratar verkligen internetdöden. Därav har det varit väldigt glest mellan inläggen, men desto bättre ska det bli. Jag har laddat upp med flera inlägg så håll i hatten, det kommer mera. Först måste jag bara "stänga" de två senaste vinterveckorna. Ja, det har verkligen varit vinter i stugan och så otroligt vackert. Detta är ett snapshot från den senaste tiden.
Foto: 1. Korvgrillning på sjön hör liksom bara till. 2. Utsikt över Ljusdal från Kolsvedjastugan. Så vackert (och kallt) 3. Fina skidspår precis utanför vår husknut. 4. Våfflor har det inte bara blivit en gång, utan två gånger. Mums! 5. Vackert utanför knuten. 6. Jag tog äntligen tag i mig och köpte min efterlängtade spark! 7. Stugan i vinterskrud 8. Nybakad cheesecake 8. Jag i frostigt vinterväder
RSS 2.0