Amerikansk temafest

Igår kväll bjöd vi in till fest hemma hos oss. Vi hade bestämt oss för att försöka njuta av det sista sommarstrålarna och bjöd in till en amerikansk bbq. Färgerna gick i vitt, blått och rött - amerikanskt helt enkelt!
Jag hade gjort inbjudningskort, välkommenbrev och meny i liknande stil. Menyn ramade jag in och hängde upp på ena sidan av partytältet.
I förra veckan visade jag några bilder från när jag pysslade ihop lite vimplar. Dom åkte självklart upp och prydde både tältet och entren.
Vi hängde upp pappers solar på väggen och på tältet. Enkelt, men väldigt fint.
Jag har blivit väldigt förtjust i de här vaserna från IKEA. Som sagt, egentligen är det en vas (för blommor), men jag tycker att de fungerar perfekt som vattenflaskor.
Som fördrink gjorde vi något riktigt amerikanskt, en screwdriver. Enkelt, fräscht, somrigt och gott.
Vi stansade ut små stjärnor ur en vattenmelon med hjälp av en pepparkaksform. Stjärnorna la vi i fördrinken som en extra dekoration. Vi hade också ett helt gäng sugrör, men istället för att servera dom i varje glas ställde vi dom i en burk vid sidan om.
Foto: Emmelie

Hej fredag - nu däckar jag

Nyss hemkommen från flera dagar i Värmland så känner jag att det är soffläge som gäller för mig. Imorgon får vi massa gäster, men.. det är imorgon så hej fredag - nu däckar jag här inne i vårt vardagsrum och så syns vi imorgon kära lördag!
Foto: Emmelie

Muffins blir till mini-tårta

I förra veckan fyllde min kära år. Jag är lite av en födelsedags-lover och det vill säga att jag tycker att födelsedagar ska firas. Därför tycker jag också att en tårta är ett måste på födelsedagen. Men, är man två personer så är det lätt att en tårta blir lite "väl stor" och aldrig uppäten. Jag har testat och tipsat om det här förrut, men tycker att det både är rätt så smart och blir bra, så det tåls att tipsas om igen.
Jag bakade helt enkelt muffins som jag, när de svalnat, delade i tre bitar. Det vill säga, precis på samma sätt som du gör en tårta.
Du kan välja vad du vill lägga på varje del. Jag valde att lägga jordgubbssylt längst ner (för att få den riktigt saftig) och på nästa lager lade jag vaniljkräm.
Foto:Emmelie
Därefter klädde jag in tårt-muffinsarna i grädde och så var det bara att dekorera. Min lilla vimpel gjorde jag av en tandpetare och washitejp. Lätt som en plätt och riktigt smaskigt!

En pärla på Linné

Nu börjar det komma ut massa lägenheter på Hemnet. För en hemnet-knarkare (läs mig) är det lätt att fastna altför länge bland fina lägenheter och hus. Idag fick jag syn på en pära på linné i Göteborg. Se bara på bilderna nedan. Jag har också börjat se att människor börjar dyka upp på mäklarbilder. Detta är bara ett exempel, men tro mig - vi kommer att få se mer av detta!
Foto: Alvhem Mäkleri

Tips: Vinglas som frukostglas

I fredags tog jag en tur till IKEA för att köpa en större mängd vinglas till helgens fest. Jag fastnade verkligen för IKEA:s vinglas POKAL. Anledningen? De går att använda till så mycket mer än bara vin. Tänk er en caffe latte, irish coffe eller som här, juice till frukosten.
Foto: Emmelie
 
 

Gör egna (och enkla) vimlar

Idag åkte pyssellådan fram och det stod vimplar på schemat. Jag hade tänkt att göra två väldigt långa vimplar (ja, nu pratar vi flera meter) och sanningen är den att jag inte orkade sitta och sy små fina, trekantiga vimplar. Nej, jag tog till ett enklare knep och rev helt enkelt ut små längder i olika tyger.
Tygerna har jag köpt för en spottstyver på IKEA. Jag gjorde alla i ungefär samma längd och bredd.
Foto:  Emmelie
Här är en "mini-bild" utav flera meter vimpel. Det är ett lätt sätt att göra vimpel på och det blir jättebra när de väl kommer upp. Fler bilder kommer så småningom!

Gör det själv - Mässingbord

I helgen ska det pysslas x 10 hemma hos oss (och städas, och fixas.. och...). Japp, vi har helt enkelt en lång lista inför vår amerikanska fest vi ska ha nästa helg. Idag kom jag också på att jag var tvungen att åka till IKEA och köpa vinglas. När jag tittade efter vilka vi skulle ha så fick jag också syn på ett jättebra "gör-det-själv-tips". Vad sägs om att göra sitt egna mässingbord? Bordet som är använt är LINDVED, 199,-. Förklaring hur IKEA:s blogg Livet Hemma har gjort, hittar du här. 
Foto: IKEA, Livet Hemma

Ferm Living höst 2014

I samband med Formex så släpper många företag nya produkter. Det gör också att mailboxen nästan svämmar över av nyheter och pressbilder. Ferm Living brukar fånga mitt intresse och såväl i år. Här kommer en bildbomb från deras lansering i veckan.
Foto: Pressbilder Ferm Living

Den nya IKEA katalogen

I veckan släpptes IKEA katalogen för 2015. Fokus i årets katalog ligger på sovrum och badrum, två rum som IKEA tycker att vi ofta glömmer bort och med det sagt så lanserar man nu mer än tredjedel nya möbler och saker till just dessa två rum i 2015 års katalog. Vill du istället lyssna till årets katalog kan du göra det genom IKEA Podologen, en podcast med utgångspunkt i olika uppslag från den nya katalogen. I sju avsnitt samtalar TV- och radioprofilen Kjell Eriksson med kända svenskar om heminredning och livet hemma
Foto: Pressbild IKEA

Formex - Höst 2014

Det har verkligen varit bloggstiltje på bloggen och jag får bara krypa till korset och ursäkta. Min tid har bara inte räckt till i veckan. Jag har varit på resande fot med jobbet och det blev inte så mycket tid över för något annat. Resan i veckan har också gjort att jag har missat en av de större inredningshändelserna under året, Formex.
Men det har inte hindrat mig från att uppdatera mig efter att jag kom hem och med lite pressbilder och information från årets Formex tänkte jag ge er en färsk uppdatering från årets inredningsmässa.
Varje år presenteras de 4 hetaste trenderna på entrétorget vid Formex ingång. I år var utställningen sammanställd av designer Jan Rundgren och höstens hetaste trender förvänts att bli Soft Nordic, Wild Wood, Dark Fragrance och Raw Rustic Junction.
Soft Nordic sägs vara vinterns starkaste trend och det övergripande temat för hela höstens Formex. Stilen är ren, avskalad och formerna runda. Materialen är exklusiva och uttrycket kan vara både stramt och samtidigt lekfullt. Färgskalan består av mättade pastelltoner som rosa, aprikos och rostbrunt ofta kombinerat med olika nyanser av grått. Bland materialen dominerar ljusa träslag tillsammans med naturgarvat skinn och ull. På möbler och kuddar kan det vara klädda knappar, gärna lite överdimensionerade i storlek. Detta förstärker den lekfulla känslan i formgivningen.
I trenden Wild Wood fortsätter Norden att inspirera, men här är det framför allt landskapet som är den stora inspirationskällan. De stora vidderna med kontemplativ ensamhet och tystnad. Maten och naturen går hand i hand. Det nordiska köket är starkare än någonsin och alltfler väljer närproducerade livsmedel. Färgskalan går i naturliga toner, som kombineras med sotsvart och vita vintertoner. Textila tryck hämtar inspiration från naturen - blad, grenar och frökapslar står som motiv. Materialen är obehandlat trä, både nytt och åldrat, grovt huggen sten och keramik. I inredningen är det höga vaser, generösa fat på stora bordsskivor, föremål som tar plats.
Dramatik inom färgsättning och design kännetecknar trenden Dark Fragrance. Mönsterbilden hämtar inspiration från renässansens blomstermotiv. Här blandas en lite tyngre färgskala med starkare toner, exempelvis kombineras rubinrött med starka lila och rosa toner eller bärnstens-färgat mixas med varma skalor av brunt och naturligtvis tillsammans med ett stänk av guld. För att förhöja det dramatiska uttrycket är det mycket svart på både blanka och matta ytor. Det syns framförallt på trämöbler, spegelramar och textilier. I Trenden finns ett överdåd och en lekfullhet av färg och mönster som kombineras på ett nytt och inspirerande sätt. Antingen är det mycket av allt eller ett iögonfallande objekt i en för övrigt stram interiör.
Raw Rustic Junction, som är den sista trenden, hämtar inspiration från alla världens hamnar. Olikfärgade containers som lastas på varandra och bildar slumpmässigt spännande färgkombinationer inspirerar färgskalan. Det är rostiga ytor och material med mycket patina. Material som cement, trä och glas förstärker den råa känslan. Det återvunna glaset fortsätter stort, särskilt i vaser och i produkter till det dukade bordet. Textila material är grov canvas och linne med mycket karaktär i struktur och färg. På textilsidan finns också en hel del etniska inslag, särskilt på mattor och kuddar. Färgskalan går i starka färger som kombineras med mörka neutraler och blå toner i en vinterskala.
Foto: Pressbilder Formex
Varje år byggs det upp en "popup-restaurang". I år har Formex gjort ett samarbete med designern Synnöve Mork som har utformat ett restaurangkoncept som en storstadsmiljö med höga hus, gator, övergångställen och trafikljus. Stegar och trappor förstärker känslan av stadens fasader. Det växande intresset för stadsodling har också lyfts fram, med zoner av odling, gröna oaser, som till exempel en High Line, med örter, dofter och färginspiration mitt i staden.
Eftersom jag inte har varit på plats har jag svårt att ge en personlig syn på mässan, men det finns massa andra bra bloggare som har besökt mässan och är du nyfiken på deras personliga åsikter så kan jag tipsa om att titta in hos Frida, Hanna, Joel, Jenny eller Jannice.

Jordgubbslyx

Jag försöker att hålla kvar känslan av sommar och varje morgon (även när jag har börjat jobba) så gör jag en jordgubbssmoothie. Riktigt gott och så känns det fortfarande som sommar! I helgen, när jag fick besök, så gjorde jag istället en jordgubbspaj. Ett hett tips om du har lite jordgubbar över. Jättegott!
Foto: Emmelie

Årstidstips: Saltgurka!

Jag älskar saltgurkor och då menar jag inte inlagda gurkor utan (vad jag kallar) "riktiga" färska och salta gurkor. Tyvärr är de rätt så dyra så ofta blir det mer av ett delikatessinköp då och då, men nu närmar ju sig gurktiden! Det vill säga att nu börjar det gå att köpa färska gurkor och lägga in själv. Tjoho! I helgen la jag in årets första egna gurkor. Receptet (som är dunderenkelt) har jag fått av min kompis mamma. Blanda 1 dl flingsalt med 3-5 dl vatten i en burk. Lägg även gärna några vinbärsblad i burken. Tvätta sedan och lägg ner dina gurkor i burken. Efter cirka 2 dagar är de färdiga att äta. Mumsmums! Jättegott att ha på en ostsmörgås!
Foto: Emmelie

Amerikansk fest

I slutet av augusti har vi bjudit in till en amerikansk fest. Vi har en rätt så stor altan och den ska "go-all-american". Jag har letat inspiration ett tag och Pinterest är som en stor guldgruva. Amerikanerna brukar gå "all-in" på sin nationaldag så att googla och leta på 4:de juli ger verkligen massa inspiration. Är du sugen att se mina favoriter hittils så hittar du dom här på Pinterest.
Foto: Blandade bilder från Pinterest

Gotlandstips

I förra veckan semestrade vi på underbara Gotland. Min kamera blev verkligen full av bilder, men för att inte tråka ut er en hel vecka så har jag samlat lite Gotlandstips i ett inlägg. Några har ni säkert hört om, men något är kanske nytt?!

I en gammal smedja ligger Rute Stenungsbageri. Jag skrev om Rute redan i början av 2012 då mitt favoitcafé i Stockholm, Fabrique, köpte det fina bageriet på Gotland. 2012 slog de upp portarna och nu är det ett populärt besöksmål.
Plus: Otroligt gott fika och en härlig och vacker miljö.
Minus: Lång kö och väldigt mycket folk. Det fanns bara en kassa och det tog helt enkelt lite tid.

Kutens Bensin
, eller Creperie Tati som det också kallas, är ett fantastiskt ställe både för öga och mage. Första intrycket kan vara lite rörigt men det röriga har en tjusning och det finns en tanke bakom alla prylar och saker. Vi besökte Kuten i stekande hetta och även här kryllade det av besökare, men det kändes ändå inte trångt och maten var helt fantastisk. Rekommenderas varmt!
Plus: Väldigt goda crepes. Härlig miljö. Ingen tittar snett på dig om du har barn som kladdar lite extra och tappar lite mat på golvet. Trots mycket folk så serverades beställningarna relativt snabbt.
Minus: Till viss del en turistmagnet.

Furillen är som en godisbit för designintresserade. I det månlika landskapet smälter Fabriken Furillen fint in i miljön. det är inte heller helt svårt att förstå att många modereportage fotas i den här karga och annorlunda naturen. En natt på hotellet är inte gratis, men en rundtur och en fika kan absolut vara värt under ett besök.
Plus: Fantastisk inredning och väldigt smakfullt.
Minus: Kostar lite för plånboken att övernatta.

Med en fantastisk utsikt över fiskeläget i Lickershamn och Gotlands största rauk Jungfrun, ligger Lickerhamnskrogen. Menyn bjuder på rökta räkor (fantastiska), Toast Skagen, hamburgare med hängmörat nötkött med mera. Det finns en härlig uteplats som bjuder på en väldigt fin utsikt över hamnen.
Åker du hit på dagen så ligger det också ett litet rökeri i hamnen där du kan köpa med dig egna räkor!
Plus: Utsikten. De rökta räkorna! Passar både som lunchställe eller för kvällsmiddagen (olika menyer).
Minus: I de flesta fall behöver man bil för att komma hit, vilket betyder att om man önskar att dricka en vin eller öl, så måste man singla slant om vem som ska få hålla sig till alkoholfria drycker.
Foto: Emmelie

Sista natten på Gotland tillbringade vi på Gula Hönan i Ronehamn. Detta är ett pensionat men en blandning av sekelskifte och antika loppisfynd. Verandan och trädgården är väldigt trevlig och här vill man bara sitta med en bok medan hönorna spatserar runt i trädgården. Medan restaurangen bjuder på en meny av riktigt hög kvalite är pensionatet i en betydligt enklare standard. Du väljer själv om du vill betala för städning, sänglinne och frukost. Skräddarsy ditt eget pris lite helt enkelt. Vill du inte bo här så rekommenderas en fika. Äppelpajen är gudomlig och den färskpressade äppeljuicen är "to-die-for".
Plus: Maten. Miljön och hela omgivningen. Billigt boende.
Minus: Väldigt lyhört på rummen.

Bye bye juli

Ja, jag vet att juli tog slut för några dagar sedan, men idag är min första jobbdag igen och det känns verkligen som att nu ligger juli där bakom någonstans. Jag har bloggat lite dåligt under sommaren. Jag skyller på dålig uppkoppling, dålig internetttillgång och allmän sommarledighet. Dock har det varit lättare att hålla instagram uppdaterad och här kommer en samling av bilder från fina juli. (Vill du följa mig på instagram hittar du mig under emmeliejoh.)
Foto: 1. De fina skolplanscherna från min sambos mamma kom upp på väggen i fritidshuset. 2. Sommar feelings i stugan. 3. Frukost i stugan. 4. Strandmys på Fårö. 5. Rökta räkor till lunch. 6. Vackra Hälsingland. 7. Min systersons bröllop ute i Stockholms skärgård. 8. Utsikten från stugan 9. Vad passar bättre på sommaren än massa jordgubbar?!

Lätt och snabb frukostsmoothie

Jag hade planer på att vakna utvilad, jättepigg och med massa energi idag. Men, det var något åskväder som vägrade ge mig sig inatt och halleluja vad det dundrade. Det kändes som att hela huset skakade och det var helt omöjligt att sova. När jag väl gick upp sedan hade strömmen gått så min morgon blev det att fixa runt här och föröska få tillbaka strömmen. Nu är allt frid och fröjd igen och solen börjar att titta fram utanför koksfönstret. Min frukost gjordes på några minuter, men det hindrade mig inte från att göra en jordgubbssmoothie till frukost. Bilden är från igår, men jag gjorde en exakt likadan idag. Man kan egentligen blanda precis vad man själv önskar. Jag blandade lite färska jordgubbar med en halv banan och så lite yoghurt. Smaskens!
Foto: Emmelie
RSS 2.0