Om jag hade väldigt många miljoner...

...då skulle jag slå till på detta huset utan att blinka. Jag skulle sedan njuta av att putsa, slipa, måla och filura på hur jag jag bäst skulle inreda. Jag kan redan se hur jag på morgonen går ner i morgonrocken och tar mig ett morgondopp på den egna stranden, hur jag sätter en stor bröddeg i köket och hur jag pyntar huset till jul. Ja, om jag hade väldigt många miljoner. I don't! Men man får väl drömma, eller hur?!
1898 lät byggmästare Johan Sjöqvist flytta villan från Djurgården, på pråmar ut till Tynningö, som ligger strax utanför Vaxholm, för att uppföras på nytt. Sedan dess har den åtnjutits som sommarbostad för societeten, flyktingförläggning under andra världskriget, sommarskola för barn och fritidsnöje för nuvarande ägare.
Ok, det är lite spöklikt. Men tänk om man gör i ordning entren. Kan ni se det framför er? Hur det sprakar i spisen, uppljusade väggar, en trevlig matta på golvet.. Jag har en förmåga att se alla hus i julstämning (fråga mig inte varför). Men här kan jag verkligen se en stor jättegran i mitten. Wow, vilket julhus!
Här kan jag bara säga en sak - ser ni fönsterna?!  Stora, fina fönster präglar hela huset. Det passar också utmärkt då huset har 3,6 meter i takhöjd och på den inredda vinden är det så mycket som 5-6 meter.
Huset behöver ordentlig med kärlek och upprustning. Men, jag kan inte låta bli att se potentialen. För rätt köpare så tror jag verkligen att detta kan bli något utöver det vanliga.
Foto: Sjönära Fastighetsmäklare

Söndagsfika

I doppresent så fick vår lilla kille bland annat två blåbärsbuskar av farmor och farfar. Igår "skördade" vi för första gången och de stora, fina blåbären fick pryda kladdkakan till söndagsgästerna. Fint, eller hur! Vilka blåbär också. Smakar ljuvligt!
Foto: Emmelie

Formex: Hösten 2015

Med en liten knatte i huset så tar det lite längre tid innan man kommer till skott med saker. Först igår lyckades jag lägga över bilderna från onsdagens Formex besök. Men, här kommer nu äntligen en liten samlad rapport. I år är min känsla av att många besökte Formex och flera bloggare har redan delat med sig av sina första intryck av mässan.
Jag och Jenny (bloggen Hemtrender) inledde onsdagens Formexbesök med pressfrukost. Som en rolig detalj så hade borden vi satt vid ett stort hål i mitten där det var planterat massa växter. Det gick att se att växter, det naturliga och äkta håller i sig i vår inredning.
Entréutställningen för hösten var skapat av Codesign. Det är första gången ett gäng arkitekter har fått i uppdrag att gestalda höstens Formex-tema. Dom hade byggt The House Cat, en gigantisk Huskatt gjord av 2900 kartonger(!) Mitt i katten gick det att klättra upp och titta på utvalda produkter som var displayade inne i katten.
Hela temat Nordic Essence tar avstamp i de nordiska ländernas hantverkstraditioner, livsstilar och arkitektur. I entréutställningen satt flera hantverkare som vävde, flätade med mera. En liten fin bonus som jag också tycker sammanfattade mässan på ett fint sätt.
Den 500 kvm stora trendrestaurangen Nordic Essence var skapad av Jan Rundgren. Visste ni att han inte enbart har skapat designen utan också varit med och tagit fram maten i resturangen för att det ska passa ihop med inredningen och vara rätt för i höst.
Trendrestaurangen visade på mycket träslag! Det gick också att se en och en annan päls, mestadels från får eller ren. Färgerna gick i alla nyanser av blått och en hel del grönt.
Utav Men at Works fina underlägg hade Jan Rundgren skapat en stor kreation på väggen. Variation till tavla kanske?
I utställningen Re:Do & Friends hade Marie -Louise Hellgren skapat experimentell utställning. Ser ni håret som ligger i vaserna på bordet? Hon ville skapa något nytt av gamla möbler och få utställningen att påminna om ett laboratorium.
Något man såg på flera ställen var näver. De gamla fina näverkorgarna är verkligen en het trend i höst! Loppisjakt kanske?!
Foto: Emmelie/Designtjejen och Formex pressbilder, August Eriksson
En nyhet för i år var Formex Pop-Up Shop. Det är trendexperten Sten Nilsson som står bakom idéen som innebär att besökarna kan köpa med sig en favoritpryl hem. Alla 920 utställare har fått möjligheten att skicka in syna nyheter. Kravet har varit att produkten måste vara en nyhet för i höst. Totalt finns ungefär 100 utställare representerade i Pop-Up Shop med över 300 produkter.
 

Flaskor blir till vaser

Ska du ha en större fest, kalas eller bjudning och vill ha en mängd likadana vaser på bordet kan jag tipsa om ölflaskorna från Norrlands Guld. De finns både i butik och på Systembolaget. Under sommaren så samlade jag på mig ett helt gäng som jag använde inför sonens dop.
Var noga med att ta bort etiketterna ordentligt så att du inte har några fula rester kvar. Även om de inte syns så tydligt på en genomskinlig flaska så syns det desto mer när du har spraymåla den. Ett tips är att använda svinto för att få bort klistret som annars kan vara lite svårt att få bort.
 Det finns mängder av sprayburkar och sprayfärger att välja mellan. Jag hade köpt en ljusblå/turkos från Panduo Hobby. Den torkade väldigt fort och var lätt att spraya med. Färgen blev lite missvinde på bilden, men på bilden nedan ser ni mer hur det blev vid bordet. Jag satte sedan tre flaskor med murgröna vid varje bord (totalt 12 stycken). Ett billigt sätt att dekorera ett bord.
Foto: Emmelie

Dop

I helgen hade vi dop för våra lilla prins. Vår minichef blev officiellt en Melker. Det blev en fantastisk dag och också årets hittills varmaste. Jag har inte haft tid att gå igenom alla bilder än, men här kommer ett axplock av bilder från dagen.
Jag grävde i mina gömmor och hittade blå vimplar som jag har köpt till en fest för flera år sedan. Vimplarna hängde jag upp i gången upp till vårt hus. Blå ballonger satte vi också i den ena vimpeln.
Jag hade ordnat så många honey combs, så tro det eller ej, så använde jag inte ens allihopa. Jag hade olika storlekar för att få lite variaton och jag hade valt tre färger som jag genomgående höll mig till; blått, grått och vitt.
Vimpeln med texten Melker gjorde jag själv. Jag skrev ut bokstäverna och klippte till "vimplar" utav tjockare, grått papper som jag köpte på Panduro Hobby. Vimplarna satte jag sedan på ett blått band som jag hängde i tältet.
I somras så var jag på flera loppis och köpte upp gammalt porslin och bestick. Det gjorde att vi till kakbuffen kunde duka med riktigt porslin. Det blev väldigt fint med det gamla porslinet och mycket trevligare än plast eller papper tycker jag.
Tro det eller ej så hade vi 12 olika kakor på "kakbuffen". Många var dock i mindre variant, som de här mini morotsmuffinsen. För att piffa till kakorna gjorde jag små vimplar med hjälp av washitejp och tandpetare.
Foto: Emmelie
Jag hade bestämt mig för att göra en speciell tårta och jag fick för mig att den skulle innehålla vitchoklad- och blåbärsmousse. Så här blev resultatet. Det tog lite tid, men det var faktiskt värt det!

Enkelt frukostbröd

Detta receptet fick jag nys om via instagram och var tvungen att prova en morgon. Det är så otroligt enkelt så detta kommer absolut bli en favorit i repris. Med endast 15 min jäsning så har du goda frukostfrallor. Låter nästan för bra för att vara sant, eller hur?!
75 g jäst
50g smör
5 dl vatten
1 msk socker
1 msk salt
1 msk olivolja
12 dl vetemjöl
Rör ut jästen i smöret och vattnet (37 grader). Blanda i de övriga ingredienserna. Baka ut bullarna. 20 bullar om du vill ha lite mindre, alternativt 16 om du vill ha lite större. Låt jäsa i 15 minuter. Grädda i 10-12 min i 225 grader. 
Jag ändrade lite i receptet då jag endast hade 50 g jäst hemma. Jag tog lite mindre av allt annat. Jag bytte också ut socer mot sirap, tog lite mindre salt och blandade i både rågmjöl och vetemjöl. Blev jättebra det också. 
Foto: Emmelie

Vykortssamling från stugan

Vi är hemma igen från underbara veckor i vår stuga. Jag har samlat ihop lite av våra semesterminnen och tänkte att jag bjuder på en liten samlig bilder från de sista veckorna. Jag kommer också att samla ihop våra Österlenstips och bilder, men jag börjar med stugan. Hepp!
Tro det eller ej så har det kryllat av smultron. Jag minns inte när jag senast åt en skål(!) med smultron. Blåbär kryllar det också av i de norrländska skogarna, men tyvärr var det precis på gränsen att de började bli färdiga innan vi åkte hem. Men några liter blev det till frysen.
Bland det bästa med sommaren i Hälsingland är alla auktioner. Här ser ni en bild från Stenegård i Järvsö som i stort sett har auktion varje söndag hela sommaren. I början och slutet av sommaren brukar den här auktionen vara riktigt bra. I juli brukar det vara betydligt mycket mer folk och då blir allt lite dyrare också. Men, detta är inte den enda auktionen i närheten. Jag skulle säga att det kryllar av auktioner så det är bara att hålla lite koll på annonserna i tidningen när helgen närmar sig.
I Stockholm är det mesta överblomat men fördelen med att åka norrut är att alla blommor fortfarande blomstrar och det är så vackert. Det har blivit både en och två buketter till köksbordet.
Det bästa i sommar har såklart varit att få tillbringa så mycket tid med lillprinsen och sambon. Det är så mysigt att få vara alla tre och njuta av dagarna och av att vara en liten familj. Här ser ni prinsen och jag på väg ner till sjön.
Jag har tidigare berättat om Växbo Lin som jag absolut rekommenderar som ett utflyktsmål. Men, vill man till ett lite mindre linneväveri så är en av mina favoriter Hälsinge Linneväveri. Det är så långt ifrån kommersiellt du kan komma. Det känns mer som man stiger in i en gammal produktionslokal. Det går bara att betala med kontanter, alternativt så får man en faktura. För allmänheten har de endast öppet under sommaren, och har man inte vägarna förbi så går det också att handla i deras webbshop. Vi passade på att köpa nya badlakan och handdukar. Vilken kvalitet och helt fantastiska att torka sig med. För 225,-/st så tycker jag inte att det heller är så dyrt! Rekommenderas varmt!
Foto: Emmelie

Planering pågår

Nu pågår det full planering inför helgens dop. I veckan som var lyckades jag få tag på 27 stycken bestick på en loppis. För en krona styck tycker jag det var ett riktigt fynd. Jag lyckades också hitta fem stycken riktigt tjocka handdukar. Jag tycker att de flesta nya kökshanddukar inte är så där skönt tjocka som de var förr i tiden. Men, de gamla pärlorna är hett eftertraktade och inte helt lätt att få tag på. Men nu så.. några till samlingen!
Foto: Emmelie
 
RSS 2.0