Formex - Höst 2014

Det har verkligen varit bloggstiltje på bloggen och jag får bara krypa till korset och ursäkta. Min tid har bara inte räckt till i veckan. Jag har varit på resande fot med jobbet och det blev inte så mycket tid över för något annat. Resan i veckan har också gjort att jag har missat en av de större inredningshändelserna under året, Formex.
Men det har inte hindrat mig från att uppdatera mig efter att jag kom hem och med lite pressbilder och information från årets Formex tänkte jag ge er en färsk uppdatering från årets inredningsmässa.
Varje år presenteras de 4 hetaste trenderna på entrétorget vid Formex ingång. I år var utställningen sammanställd av designer Jan Rundgren och höstens hetaste trender förvänts att bli Soft Nordic, Wild Wood, Dark Fragrance och Raw Rustic Junction.
Soft Nordic sägs vara vinterns starkaste trend och det övergripande temat för hela höstens Formex. Stilen är ren, avskalad och formerna runda. Materialen är exklusiva och uttrycket kan vara både stramt och samtidigt lekfullt. Färgskalan består av mättade pastelltoner som rosa, aprikos och rostbrunt ofta kombinerat med olika nyanser av grått. Bland materialen dominerar ljusa träslag tillsammans med naturgarvat skinn och ull. På möbler och kuddar kan det vara klädda knappar, gärna lite överdimensionerade i storlek. Detta förstärker den lekfulla känslan i formgivningen.
I trenden Wild Wood fortsätter Norden att inspirera, men här är det framför allt landskapet som är den stora inspirationskällan. De stora vidderna med kontemplativ ensamhet och tystnad. Maten och naturen går hand i hand. Det nordiska köket är starkare än någonsin och alltfler väljer närproducerade livsmedel. Färgskalan går i naturliga toner, som kombineras med sotsvart och vita vintertoner. Textila tryck hämtar inspiration från naturen - blad, grenar och frökapslar står som motiv. Materialen är obehandlat trä, både nytt och åldrat, grovt huggen sten och keramik. I inredningen är det höga vaser, generösa fat på stora bordsskivor, föremål som tar plats.
Dramatik inom färgsättning och design kännetecknar trenden Dark Fragrance. Mönsterbilden hämtar inspiration från renässansens blomstermotiv. Här blandas en lite tyngre färgskala med starkare toner, exempelvis kombineras rubinrött med starka lila och rosa toner eller bärnstens-färgat mixas med varma skalor av brunt och naturligtvis tillsammans med ett stänk av guld. För att förhöja det dramatiska uttrycket är det mycket svart på både blanka och matta ytor. Det syns framförallt på trämöbler, spegelramar och textilier. I Trenden finns ett överdåd och en lekfullhet av färg och mönster som kombineras på ett nytt och inspirerande sätt. Antingen är det mycket av allt eller ett iögonfallande objekt i en för övrigt stram interiör.
Raw Rustic Junction, som är den sista trenden, hämtar inspiration från alla världens hamnar. Olikfärgade containers som lastas på varandra och bildar slumpmässigt spännande färgkombinationer inspirerar färgskalan. Det är rostiga ytor och material med mycket patina. Material som cement, trä och glas förstärker den råa känslan. Det återvunna glaset fortsätter stort, särskilt i vaser och i produkter till det dukade bordet. Textila material är grov canvas och linne med mycket karaktär i struktur och färg. På textilsidan finns också en hel del etniska inslag, särskilt på mattor och kuddar. Färgskalan går i starka färger som kombineras med mörka neutraler och blå toner i en vinterskala.
Foto: Pressbilder Formex
Varje år byggs det upp en "popup-restaurang". I år har Formex gjort ett samarbete med designern Synnöve Mork som har utformat ett restaurangkoncept som en storstadsmiljö med höga hus, gator, övergångställen och trafikljus. Stegar och trappor förstärker känslan av stadens fasader. Det växande intresset för stadsodling har också lyfts fram, med zoner av odling, gröna oaser, som till exempel en High Line, med örter, dofter och färginspiration mitt i staden.
Eftersom jag inte har varit på plats har jag svårt att ge en personlig syn på mässan, men det finns massa andra bra bloggare som har besökt mässan och är du nyfiken på deras personliga åsikter så kan jag tipsa om att titta in hos Frida, Hanna, Joel, Jenny eller Jannice.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så mycket snyggt

2014-08-17 @ 20:02:03
Postat av: Anonym

Tack fina du :)

Ja e så less på att ja inte åkte dit :/ bor verkligen nära men hade inget ork i kroppen :(

2014-08-18 @ 17:18:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin