Formex 2015

I år hade jag stora planer på Formex, men allt föll platt som en pannkaka när jag åkte på en dunderförkylning. Jag sliter forfarande lite med längre promenader så att gå runt på Formex i några timmar var bara att glömma. Men, mailen har svämmat över med produkt releaser och jag har lyckats se en trend i vad som komma skall. Så hepp, här kommer en Formex rapport på "distans".
Foto: Pressbild Formex
Inne på Formex entretorg presenteras varje år de största trenderna. I år presenterades Nordic Neat, Nordic Essence, Nordic Motion och Nordic Folk. Trendutställning är utformad av inredningsstylisten Saša Antić och Niklas Hansen, stylist och set designer. Inramningen består av fyra större exponeringsytor, som för tankarna till rumsliga skulpturer
Foto: Pressbild Formex
Nordic Neat som är mässans övergripande trend handlar  om ordning och reda med rätt sak på rätt plats. Med besked har vi lämnat ljust och fräscht för en färgskala där friska nyanser i rött och turkos blandas med gräddvitt, beige och brunt. Det ser prydligt ut när vi hyllar det alldeles vanliga. Esteten vill få till det med stil och väljer med stor omsorg nya smarta material.
Foto: Pressbild Formex
Att Nordic Motion handlar om kreativitet och humor kan man tydligt se på bilden ovan. Den sportiga livsstilen märks också i inredningar i form av skarpa accenter, fiffiga lösningar med gummiband, resårer, kardborreband och färg – färg – färg! Att ge produkter en unik färg är ett enkelt sätt att ge identitet. Mixa och matcha vilt är snarare regel än undantag.
Foto: Pressbild Formex
Nordic Essence innebär att nya innovativa material har hittat hem till ritborden, bland annat biobaserade material bestående av restprodukter där spill från industri blandas till olika kompositer. Det kan likna plast, keramik, porslin och syntetfibrer men är gjort av sojabönsmassa, kaffe, kokos, äggskal. Skräp blir till nya material som återanvänds.
Foto: Pressbild Formex
Den nordiska folkloristiska traditionen är en inspirationskälla för många formgivare. Formspråk och kreativitet från forna tider krockar med oväntade tekniker och udda materialkombinationer, när en ny generation formgivare lånar från slöjden. I Nordic Folk så blandas traditionellt hantverk friskt med det supermoderna och skapar nya uttryck.
Foto: Pressbild Formex
För 14:de gången anordnades Young Designers på Formex. Utställning är till för unga, oetablerade formgivare. Några formgivare som har ställt ut här och som numer är betydligt mer väletablerade är bland annat Lisa Bengtsson och Sofia Hagelin. Ovan ser ni en bild från Formex utställningen från Jönköpingsduon Hillevi Magnell och Sara Rudenstam som tillsammans lanserat sin kollektion Vera Novis tillsammans med Formbruket och Småland Skinnmanufaktur.
Foto: Formbruket
Jag kunde inte låta bli att visa er en till bild från Vera Novis fina kollektion. Produkterna är gjorda av materialen ask och Tärnsjöläder och tillverkas i Småland. Tror bestämt att vi kommer se mer av Hillevi och Sara framöver.
Foto: Pressbild Formex
Så hur ska vi sammanfatta vårens trender? Jag skulle säga att vi jobbar mer och mer på att vara personliga. Men frågan är vad som egentligen är personligt när vi ändå till stor del präglas av trender? Vi är trötta på att ha mycket saker runt oss. Vi vill gärna ha ordning och reda och går mer och mer tillbaka till det enkla, äkta hantverk och kvalitet. Naturmaterial är fortfarande hett och rotting, ull och keramik håller i sig. Man kan se att den blanka koppar och mässingtrenden smittar av sig även till andra material och vi kommer se fler skimmrade ytor.
Marina detaljer håller i sig och förutom blått så hittar man flera inslag av detaljer från medelhavet. Det är palmer, snäckor och växter som får oss att tänka på varmare länder. Vi fortsätter att inreda med växter. Nu får de gärna växa på höjden och så får vi inte glömma ampeln. Väldigt het 2015.
En annan färgton som kommer starkt är de mer brända tonerna. Det kan vi också tydligt se i årets färg, Marsala, som jag visade för någon dag sedan. Det hänger också ihop med terrakottakrukan som jag redan tycker att vi har sett en hel del, men kommer får se mer utav under 2015!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin